Tactica posturilor TV din Moldova, amendate pentru reflectarea unilaterală a războiului din Ucraina
Full Article 2 minutes read

Tactica posturilor TV din Moldova, amendate pentru reflectarea unilaterală a războiului din Ucraina

Posturile de televiziune care au fost amendate în ultimele săptămâni, la inițiativa Consiliului Audiovizualului (CA), pentru modul cum au reflectat războiul din Ucraina, practic au încetat să mai difuzeze informații cu privire la situația din țara vecină. Corespondentul NM Nicolai Paholnițchi a urmărit buletinele de știri de la NTV Moldova și RTR Moldova și s-a convins de acest lucru.

NTV Moldova și Primul în Moldova au încetat să mai difuzeze știri despre război. Pe post sunt date doar materiale care au legătură cu Moldova: despre refugiați, livrarea mărfurilor din Ucraina și Rusia, rezoluția APCE, care conține amendamentul prin care Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Fed. Rusă, etc.

Contactat de NM, directorul general al postului Primul în Moldova, Stanislav Vîjga, a declarat că postul de televiziune reflectă situația așa cum crede de cuviință: „Orice instituție de presă are dreptul la propria politică editorială. Avem dreptul să acționăm așa cum credem de cuviință”.

Și la RTR Moldova se vorbește puțin despre război și nu sunt abordate la direct evenimentele cu caracter militar. De exemplu, postul TV a difuzat un material despre negocierile dintre Ucraina și Rusia și despre sancțiunile contra Moscovei. Însă situația din Ucraina este numită „criză” sau „operațiune specială”, dacă este citată partea rusă.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API) Petru Macovei consideră că războiul care se desfășoară la doar „câteva sute de kilometri” de Moldova nu poate să nu fie considerat un subiect de interes public, iar posturile de televiziune trebuie să reflecte situația. Acesta a remarcat că și site-urile controlate de Partidul Socialiștilor au adoptat decizia de a nu reflecta situația din Ucraina.

Mai multe detalii despre cum este reflectat războiul din Ucraina de posturile de televiziune din Moldova în materialul lui Nicolai Paholnițchi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: