Sputnik

Talibanii au închis aeroportul din Kabul pentru două zile. Putin se opune ca refugiații afgani să ajungă în Asia Mijlocie

Mișcarea radicală „Taliban” a îndreptat o echipă de combatanți la aeroportul din Kabul, pentru a dispersa mulțimea care s-a adunat la porțile acestuia, în speranța de a părăsi țara. Toate zborurile civile au fost anulate, iar aeroportul va fi închis timp de două zile, informează Euronews. Potrivit Casei Albe, din iulie, SUA a evacuat peste 30 de mii de persoane din Afganistan. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că se opune inițiativei ca refugiații afgani să fie primiți în țările din Asia Centrală, întrucât printre aceștia s-ar putea strecura insurgenți.

Din decizia talibanilor, aeroportul din Kabul a fost închis pentru două zile. Duminică, șapte oameni au devenit victime ale îmbulzelii. În total, în ultimele zile, din cauza diferitor incidente, au decedat cel puțin 20 de persoane. Talibanii dau vina pe SUA pentru cele întâmplate. Ministrul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că Pentagonul va recomanda președintelui SUA Joe Biden prelungirea procesului de evacuaere din Afganistan și după 31 august.

„Continuăm să evaluăm situația și vom depune efort pentru a evacua un număr cât mai mare de oameni. Pe măsură ce ne apropiem de această dată, pregătim un șir de recomandări pentru președinte”, a declarat oficialul american.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că se opune ca refugiații din Afganistan să fie primiți în țările din Asia Mijlocie. Potrivit lui Putin, printre civilii pașnici se pot strecura insurgenți, informează DW.

„Cine este printre acești refugiați, de unde să știm? Pot fi mii, chiar sute de mii, poate chiar și milioane, a admis președinte rus” și a amintit că Rusia are regim liberalizat de vize cu țările Asiei Centrale, iar frontiera comună se întinde pe mii de kilometri.

Între timp, talibanii au anunțat că un grup de persoane înarmate se îndreaptă spre Valea Panjshir, unde s-au regrupat forțe de rezistență, întrucât „autoritățile locale refuză să transmită puterea pe cale pașnică”.

La începutul săptămânii, apăruseră informaţii că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud, fiul unui cunoscut comandant militar afgan, organizează o mişcare de rezistenţă împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir, mişcare denumită Frontul Naţional de Rezistenţă (FNR). Massoud a declarat că este deschis pentru negocieri privind crearea unui guvern comun, pentru a evita vărsările de sânge, scrie BBC.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: