Mișcarea radicală „Taliban” a îndreptat o echipă de combatanți la aeroportul din Kabul, pentru a dispersa mulțimea care s-a adunat la porțile acestuia, în speranța de a părăsi țara. Toate zborurile civile au fost anulate, iar aeroportul va fi închis timp de două zile, informează Euronews. Potrivit Casei Albe, din iulie, SUA a evacuat peste 30 de mii de persoane din Afganistan. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că se opune inițiativei ca refugiații afgani să fie primiți în țările din Asia Centrală, întrucât printre aceștia s-ar putea strecura insurgenți.
Din decizia talibanilor, aeroportul din Kabul a fost închis pentru două zile. Duminică, șapte oameni au devenit victime ale îmbulzelii. În total, în ultimele zile, din cauza diferitor incidente, au decedat cel puțin 20 de persoane. Talibanii dau vina pe SUA pentru cele întâmplate. Ministrul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că Pentagonul va recomanda președintelui SUA Joe Biden prelungirea procesului de evacuaere din Afganistan și după 31 august.
„Continuăm să evaluăm situația și vom depune efort pentru a evacua un număr cât mai mare de oameni. Pe măsură ce ne apropiem de această dată, pregătim un șir de recomandări pentru președinte”, a declarat oficialul american.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că se opune ca refugiații din Afganistan să fie primiți în țările din Asia Mijlocie. Potrivit lui Putin, printre civilii pașnici se pot strecura insurgenți, informează DW.
„Cine este printre acești refugiați, de unde să știm? Pot fi mii, chiar sute de mii, poate chiar și milioane, a admis președinte rus” și a amintit că Rusia are regim liberalizat de vize cu țările Asiei Centrale, iar frontiera comună se întinde pe mii de kilometri.
Între timp, talibanii au anunțat că un grup de persoane înarmate se îndreaptă spre Valea Panjshir, unde s-au regrupat forțe de rezistență, întrucât „autoritățile locale refuză să transmită puterea pe cale pașnică”.
La începutul săptămânii, apăruseră informaţii că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud, fiul unui cunoscut comandant militar afgan, organizează o mişcare de rezistenţă împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir, mişcare denumită Frontul Naţional de Rezistenţă (FNR). Massoud a declarat că este deschis pentru negocieri privind crearea unui guvern comun, pentru a evita vărsările de sânge, scrie BBC.