Tauber și Șor s-au plâns la CtEDO pe interzicerea partidului: „Am ajuns la un nou nivel de “prietenie” cu Europa”
Full Article 3 minutes read

Tauber și Șor s-au plâns la CtEDO pe interzicerea partidului: „Am ajuns la un nou nivel de “prietenie” cu Europa”

Deputata Marina Tauber a anunțat că, împreună cu fugarul Ilan Șor, au depus plângere și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Zilele trecute, ziarul israelian The Jerusalem a scris că cei doi au solicitat Curții Europene de Justiție să ridice sancțiunile Uniunii Europene impuse împotriva lor. Curții Europene a Drepturilor Omului, Tauber și Șor îi cer anularea deciziei prin care a fost dizolvat Partidul „ȘOR”. 

Iată că am ajuns la un nou nivel de „prietenie” cu Europa. După cum cunoașteți, UE a impus sancțiuni împotriva Liderului nostru Ilan Șor și a mea. Aceasta este plata noastră pentru sprijinul vostru, pentru dorința de a face viața oamenilor simpli mai bună. Suntem obișnuiți ca prin astfel de metode să se lupte cu dictatura. Dar acum vedem că lucrurile stau fix invers. Sancțiunile sunt împotriva celor care înșiși luptă împotriva regimului dictatorial”, a scris Tauber, pe rețelele de socializare.

Prin urmare, ea a spus că a depus un demers la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și a trimis, de asemenea, o cerere la CtEDO „pentru a anula decizia legată de Partidul nostru”.

Avem alături de noi o echipă de juriști profesioniști de talie internațională, condusă de Thierry Bontinck și Carsten Zatschler. Hotărârile luate împotriva noastră reprezintă un abuz de putere din partea UE. Noi însă intenționăm să le punem capăt și să obținem ridicarea sancțiunilor și anularea tuturor deciziilor nelegale”, a conchis Tauber.

Amintim că zilele trecute, ziarul israelian The Jerusalem Post a scris că oligarhul fugar Ilan Șor și deputata Marina Tauber au solicitat Curții Europene de Justiție să ridice sancțiunile UE impuse împotriva lor.

De precizat că, pe 30 mai, Consiliul European a decis să impună sancțiuni împotriva a cinci persoane care amenință stabilitatea și securitatea Republicii Moldova. Pe listă figurează oligarhii moldoveni fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputata Marina Tauber, fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus Igor Ceaika. „Aceste persoane nu vor putea călători liber în țările care au aderat la sancțiuni, banii lor vor fi blocați, iar proprietățile lor vor fi confiscate. UE ne ajută să îi oprim pe cei care vor să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul”, preciza președinta Maia Sandu.

***

În 2022, membrii ex-Partidului „ȘOR” au organizat cu regularitate proteste antiguvernamentale, care au avut loc aproape în fiecare duminică de la mijlocul lunii septembrie. Manifestanții au cerut demisia președintelui Maia Sandu și alegeri anticipate.

În luna iunie 2023, Curtea Constituțională (CC) a admis sesizarea Guvernului, recunoscând Partidul „ȘOR” ca fiind neconstituțional. Judecătoarea Domnica Manole a declarat că, în luarea acestei decizii, CC s-a bazat pe dovezile de finanțare ilegală a partidului, cumpărarea de voturi și de mituirea protestatarilor.

Partidul neconstituțional „ȘOR” este vizat într-un dosar penal pentru finanțarea ilegală campaniei electorale pentru alegerile locale de la Bălți, din 2021, și pentru primirea de bani de la o grupare criminală. Procuratura Anticorupție a trimis recent cazul în instanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: