Taxa de salubrizare, trimisă de la Parlament înapoi către Primăria Chișinău. Carp: încearcă să paseze vina, nu-i va reuși
Full Article 4 minutes read

Taxa de salubrizare, trimisă de la Parlament înapoi către Primăria Chișinău. Carp: încearcă să paseze vina, nu-i va reuși

Deputatul PAS și candidatul la funcția de primar al Chișinăului, Lilian Carp, a venit cu o reacție după ce edilul capitalei Ion Ceban a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă pentru anularea taxei de salubrizare în toată țara. Parlamentarul a menționat că prin acestă inițiativă legislativă Ion Ceban încearcă să paseze responsabilitatea pentru „deciziile sale greșite” în management-ul orașului spre alte autorități. Carp a precizat că taxa respectivă a fost introdusă în Chișinău prin votul consilierilor municipali și tot de către aceștia poate fi anulată, nefiind nevoie de intervenția deputaților.

Lilian Carp a declarat că „cetățenii nu trebuie să plătească din buzunarul lor managementul defectuos din Municipiu”.

„Primăria Chișinău din nou a transformat propriile decizii greșite în scandal artificial și în show, pasând responsabilitățile proprii spre alte autorități. Cu taxa de salubritate totul e simplu. Această taxă a fost votată în CMC de către socialiști și prietenii lor în 2021. Logica, legea și bunul simț spune că ea poate fi ușor anulată prin votul celor care au introdus-o. Pentru asta nu e nevoie de alte autorități. Legea permite introducerea unei astfel de taxe, dar nu obligă pe nimeni să bage mâna în bugetul familiilor din Municipiul Chișinău, pentru compensarea propriilor găuri din buget”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Lilian Carp s-a referit și la recenta situație când pensionarii din Chișinău au primit facturi pentru achitarea taxei de salubrizare, chiar dacă această categorie de cetățeni sunt scutiți de aceasta. Atunci, purtătoare de cuvânt a primarului Ceban a declarat că pensionarii au primit în mod greșit facturile, iar eroarea a fost generată de Agenția Servicii Publice (ASP). Carp a calificat aceste declarații drept „manipulare”.

„Un alt aspect manipulativ care trebuie explicat oamenilor – transmiterea avizelor nu este responsabilitatea ASP, ci a Primăriei Chișinău prin Direcția colectarea impozitelor și taxelor locale”, a menționat acesta.

Parlamentarul a publicat și decizia prin care a fost aprobată taxa de salubrizare, în care se specifică faptul că responsabil de punerea în funcțiune a mecanismului de colectare a acesteia este responsabilitatea Direcției colectarea impozitelor și taxelor locale.

„Deci, constatăm că, pentru crearea acestei probleme Primăria a avut suficiente instrumente legale, iar pentru rezolvarea ei deja nu mai are… Și aici totul e simplu, cetățenii sunt nemulțumiți când sunt mințiți și manipulați, inclusiv prin introducerea unei taxe pe sub masă. Ca să nu își asume nemulțumirea locuitorilor din Municipiu, ca de fiecare dată, Primăria aruncă responsabilitatea spre alții. De data asta nu o să le meargă. Să își asume”, a conchis Lilian Carp.

***

În ajun, primarul capitalei Ion Ceban declara că va merge pe 26 iunie la Parlament pentru a înregistra un amendament la Codul Fiscal, prin care să fie anulată taxa de salubrizare în toată țara. Potrivit edilului, Primăria Chișinău nu poate anula această plată în capitală și că „orice taxă sau impozit de stat și local poate fi modificat/anulat doar de către Parlament”. Astfel, Ceban le-a cerut deputaților PAS să-i voteze propunerea de anulare a taxei pentru 2024 în toată țara și i-a acuzat că l-ar fi discreditat în condițiile în care Primăria Chișinău „nu poate interveni” în anularea plății pentru anul 2023 în capitală.

Taxa de salubrizare este o taxă prevăzută în codul fiscal, dar nicidecum nu este o taxă obligatorie. A fost reacția PAS în contextul afirmațiilor edilului Ion Ceban cu privire la taxa din Chișinău. Partidul a mai spus că „această taxă a fost propusă de Ion Ceban în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), acolo a fost votată și tot în CMC poate fi anulată”.

Pe 26 iunie, Ion Ceban și-a înregistrat inițiativa legislativă în Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: