Taxe majorate la serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română din Transnistria. Decizia Chișinăului
Full Article 3 minutes read

Taxe majorate la serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română din Transnistria. Decizia Chișinăului

Mai multor școli din regiunea transnistreană, cu predare în limba română, le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale. Li s-au mărit plățile la energia electrică, energia termică, gaze naturale, apă și canalizare. Precizările au fost făcute pe 28 martie de Guvernul de la Chișinău. Guvernul a numit acțiunile Tiraspolului „abuzive și discriminatorii”. Potrivit Chișinăului, plățile au fost aplicate „diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune”. Guvernul a declarat că va compensa cheltuielile adițional suportate de școlile vizate. 

Guvernul de la Chișinău a declarat că „de-a lungul timpului, Tiraspolul sub diferite pretexte de altfel nefondate refuză abordarea majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional”.

Chișinăul a amintit că în regiunea transnistreană sunt 8 școli cu predare în limba română, iar Tiraspolul „refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri”.

Potrivit Guvernului, printre problemele majore întâmpinate sunt: transmiterea citațiilor ilegale tinerilor din cele 8 școli și care sunt luați la evidență militară pe malul drept, solicitările către administrațiile instituțiilor de învățământ de a prezenta liste nominale a tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa zisele structuri de forță, barierele artificiale în calea liberii circulații pentru profesori/personalul instituțiilor de învățământ menționate.

Chișinăul a mai spus că în anul 2024, „exponenții din regiunea transnistreană au revenit la noile măsuri de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciilor comunale”. Mai exact mai multor instituții de învățământ, din totalul celor 8, le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale.

La energia electrică – de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2.53 lei);

La energia termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);

La gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);

La apă și canalizare – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³.

Chișinăul a numit măsurile Tiraspolului, în privința instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din regiune, „abuzive și discriminatorii”. Potrivit Guvernului, aceste măsuri sunt aplicate „diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune”.

„Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora”, au comunicat reprezentanții Guvernului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: