Nichita Popescu, un neonazist din Republica Moldova, stabilit în Germania, ar recruta tineri din România, majoritatea de vârsta liceului, pe Telegram. Recruții sunt puși să bată oameni fără adăpost, să vandalizeze monumente evreiești și să-și ucidă „dușmanii”, iar acțiunile lor sunt recompensate cu puncte, ca într-un joc video. Tinerii trebuie să îndeplinească aceste cerințe pentru a deveni membri ai Unității 731 – organizație neonazistă condusă de Popescu, care operează pe teritoriul Republicii Moldova/României, arată o investigație realizată de publicația PressOne.
Un grup extremist recrutează membri printr-un chat bot de Telegram
„Hello, brother!”, începe dialogul dintre doi tineri și un muncitor asiatic. Interacțiunea are loc într-un oraș de provincie din România sau Republica Moldova. După un schimb neinteligibil de replici, unul dintre tineri, de două ori mai înalt decât lucrătorul pe care l-a abordat, îi trage acestuia un șut peste picioare. Victima cade la pământ și strigă după ajutor. Agresorii dispar instant de la fața locului.
Găsim filmulețul pe un grup de „hackeri” vorbitori de rusă, Inquisition, unde este postat chiar de administratorul comunității, Inquisitor. Întâmplător, acesta este și fondatorul unei grupări neonaziste transnaționale – „Unitatea 731”, ulterior redenumită AR88, iar în prezent S.E.C.-104.
„Câțiva tipi din unitatea mea tactică. Hello brother”, se amuză Inquisitor când postează filmarea pe Telegram. Cu rădăcini în Republica Moldova, unitatea lui activează astăzi în mai multe orașe din România și colaborează cu grupări din Rusia care împărtășesc aceeași orientare ideologică.
În linie cu organizațiile internaționale considerate de experți drept „culte ale crimei” neonaziste, precum organizația ruso-ucraineană MKY (n.r. Manyaki: Kult Ubiystva, „Maniaci: Cultul Omorului”), pe care membrii Unității 731 le admiră deschis, scopul grupării este de a răspândi teroare în rândul celor pe care îi consideră inamicii lor: persoane de origine evreiască, romi, imigranți, pedofili și, în general, orice individ care nu se încadrează în standardul nazist de „arian”.

Acțiunile promovate includ doxxing-ul (n.r. dezvăluirea intenționată a datelor personale), agresarea fizică în public, mutilarea sau chiar uciderea dușmanilor. Gruparea încurajează, de asemenea, vandalizarea clădirilor administrative, utilizarea de materiale explozive și obținerea de fonduri (necesare „cauzei”) prin trafic de droguri.
Unele fapte sunt documentate chiar de membri, pe Instagram, TikTok și grupuri de Telegram, unde postează filmulețe în care agresează oameni ai străzii, romi și imigranți – toți fiind catalogați drept subumani. Alteori, țintele atacurilor sunt activiștii antifasciști, care sunt hărțuiți și umiliți public, spre deliciul tinerilor care populează acest ecosistem.
În cea mai extremă versiune a sa, retorica Unității 731 instigă la terorism și destrămarea ordinii sociale prin diverse acte de violență – care sunt „gamificate”, adică transformate într-o joacă de-a violența fascistă, printr-un sistem intern de punctaj și clasament, menit să stimuleze competiția și radicalizarea membrilor. Recrutarea se face online, în special pe Telegram, și vizează tineri români cărora li se propun întâlniri fizice pentru a duce la capăt așa-numitele „task-uri” de recrutare.
„Inchizitorul” celui de-al 4-lea Reich și locotenenții săi
Persoana reală din spatele pseudonimului Inquisitor se numește Nichita Popescu. Deși foarte grijuliu și ascuns în spatele a zeci de aliasuri cu tematică nazistă, reușim să-l identificăm cu ajutorul platformei Revolut, după ce căutăm în aplicație un username folosit de bărbat pe mai multe grupuri private ale organizației, la care au acces (teoretic) doar membrii: fastintegral.
Originar din Republica Moldova și stabilit temporar în Germania, Nichita este considerat creatorul sistemului de recrutare și se proclamă liderul suprem al Unității 731. În trecut, conform mai multor mesaje postate chiar de el în grupuri de Telegram, Wire sau Simplex, Nichita Popescu ar fi făcut parte dintr-o organizație fascistă din Republica Moldova intitulată „Cuibul Basarabean”.

Modul de operare era similar, conform presei din R. Moldova, iar acțiunile erau coordonate atunci de Serghei Donica, un neonazist cu cetățenie rusă care astăzi este trimis în judecată pentru „încălcarea egalității în drepturi a cetățenilor” (art. 176 din Codul Penal).
„Tânărul de 34 de ani (n.r. Serghei Donica), cercetat penal pentru promovarea nazismului, are cetățenie rusă și a locuit pe teritoriul Federației Ruse. La fel, acesta a fost anterior expulzat din Ucraina pentru tentativă de destabilizare. După revenirea în R. Moldova, bănuitul a aderat la gruparea CUIBUL BASARABEAN. (…) organizația promova activități cu viziuni extremiste, de natură antisemită şi xenofobă prin intermediul canalelor de Telegram”, scria presa din Republica Moldova în 2024.

Când vine vorba de Unitatea 731, care operează și pe teritoriul statului român, Inquisitor este cel ce coordonează actele de vandalism, profanare de morminte și violențe îndreptate împotriva mai multor grupuri defavorizate. Este asistat de un cerc restrâns de tineri – administratorii grupurilor create de el, toți racolați online din grupări neonaziste sau neolegionare similare.
În structura ierarhică gândită de Nichita, doar ei ar trebui să aibă contact direct cu mastermind-ul Inquisitor, care le transmite planurile. Mai exact, ierarhia unității funcționează în felul următor:
- Nichita Popescu, alias Inquisitor, este liderul sau administratorul suprem. Ideal, el nu ar trebui să ia legătura directă cu membrii „de rând”, ci să organizeze ședințe cu coordonatorul și liderii diviziilor – care, la rândul lor, transmit mesajele sau planurile către cei din teritoriu. În realitate și în urma unor altercații cu locotenenții săi, Inquisitor a preluat contactul direct cu membrii organizației.

- Gabriel Pasat, zis „Skvll 731” sau „Skvll88”, un student din Iași proclamat coordonator al unității. Pentru mult timp, unii membri l-au identificat pe tânăr drept co-fondator al grupării. Identitatea sa a fost dezvăluită chiar de Nichita Popescu, zis Inquisitor, după o dispută dintre cei doi – Pasat este acuzat de fondator că ar fi încercat să-i uzurpe calitatea de șef. În cadrul unor interacțiuni incognito, în care reporterii PressOne nu-și declină calitatea de jurnaliști, Pasat lasă de înțeles că nu cunoaște nici până în ziua de astăzi identitatea celui de la care a primit ordine în ultima jumătate de an.
- Tyler 731 – liderul diviziei de recrutare, cu origini în Piatra Neamț, responsabil cu selecția noilor membri. Acesta ar monitoriza și coordona acțiunile la care sunt supuși recruții, pentru a acumula punctele necesare obținerii statutului de membru oficial.
- Utilizatorul „liberter” – autoproclamat lider al diviziei de propagandă. Acesta este originar din Ungheni, Republica Moldova.

- Utilizatorul poreclit „albanezul” – un tânăr din Constanța care se consideră liderul diviziei tactice. Potrivit unor schimburi de mesaje din grupurile private ale unității, acesta este vizat de mai multe dosare penale: unul pentru violențe împotriva romilor, celelalte pentru vânzarea de droguri. Pe grupuri, pentru a-și proba credibilitatea, Albanezul se pozează tatuat și cu arme de foc în mână.
Cum recrutează Unitatea 371
Noii membri sunt recrutați printr-un bot de Telegram creat de Nichita Popescu. Celor care interacționează cu botul le este atribuit un număr de cod, în funcție de județul din care provin. Astfel, București este identificat cu numărul #11, iar Bacău cu #56. Mai departe, în grupurile private ale unității, membrii sunt identificați în funcție de username-ul de pe Telegram și codul asociat județului – fapt ce ușurează organizarea de la „centru” a acțiunilor regionale întreprinse de grupare.
După o perioadă de probă, recruții sunt împărțiți în mai multe divizii, pentru a asigura o coordonare mai bună:
- Divizia Tactică – se ocupă, potrivit descrierii, cu „operațiuni strategice și intervenții”. Mai exact, tinerii (unii dintre ei recrutați de pe băncile liceului) sunt puși să vandalizeze spațiul public cu stickere și tag-uri neonaziste, să profaneze morminte evreiești, să agreseze persoane fără adăpost sau minorități etnice percepute drept dușmane ale rasei albe. În cazurile extreme, tinerii sunt încurajați să ucidă oameni catalogați de unitate ca „subumani” – romi, presupuși pedofili și oameni ai străzii.
„Pentru sifoni, iertarea e luarea vieții unui subuman”, se arată într-un anunț postat pe Telegram în care este prezentată o listă întreagă de „trădători„ ai Unității – adică puștani luați în colimator de autoritățile române despre care se suspectează că l-ar fi „turnat„ pe liderul suprem, Inquisitor. Trădătorii sunt prezentați cu nume, prenume, număr de telefon și uneori detalii despre familiile lor – mesajul implicit e că trebuie pedepsiți prin hărțuire online și în viața reală.
- Divizia de Cibersecuritate – responsabilă cu protejarea anonimității membrilor și a infrastructurii digitale a grupării, dar și cu desfășurarea de atacuri informatice împotriva unor entități văzute drept adversare ale mișcării – activiști antifasciști (Antifa), ONG-uri care luptă pentru drepturile minorităților sau instituții ale statului. Uneori, divizia organizează operațiuni de catfish împotriva unor oameni suspectați de pedofilie. Dacă presupusul pedofil pică în plasă, membrii de la firul ierbii sunt încurajați de Inquisitor să-și dea întâlnire cu el într-un loc ferit și să-l bage în spital/mormânt.
- Divizia de Propagandă – responsabilă cu „manipularea informației și influențarea percepției publice„. În practică, această divizie editează materialele primite și le publică pe rețelele sociale atât pentru a atrage noi recruți, dar și pentru a instiga la violență în spațiul online. Teme des întâlnite: glorificarea doxxing-ului și a vandalismului, fetișizarea esteticii naziste și a celei legionare. Imaginile de propagandă sunt acompaniate de ritmuri de phonk sau alte genuri muzicale populare – în special printre bărbații tineri – pe TikTok/Instagram.
- Divizia de recrutare – implică coordonarea sub-recruților și asigurarea că aceștia îndeplinesc task-urile de recrutare.
„Diviziile Unității colaborează pentru a asigura eficiență și siguranță maximă”, explică coordonatorul șef, Gabriel Pasat, aka Skvll, într-un schimb de mesaje cu ceilalți membri ai unității. Uneori, operațiunile rețelei ajung la știri – este cazul unui tânăr de 18 ani din Bacău, membru al unității, care a fost reținut de autorități după ce a profanat cimitirul evreiesc din localitate cu simboluri naziste.
Sunt fapte de „vitejie” cu care se laudă apoi pe grupuri și pentru care primesc puncte în cadrul sistemului de gamificare a nazismului gândit de Inquisitor și Skvll.
Un alt membru afiliat cândva rețelei, Cosmin Ionescu, s-a ales cu dosar penal la sfârșitul anului trecut, după ce a amenințat cu moartea mai mulți membri ai ONG-ului Roma for Democracy. Conform unor surse familiarizate cu dosarul, Ionescu le-ar fi spus autorităților că mesajele de amenințare n-au fost trimise de el, ci de liderii Unității 731, care i-ar fi spart sau falsificat conturile de social media pentru a-l folosi ca țap ispășitor.
Este un scenariu confirmat parțial chiar de membrii grupării, în mai multe conversații private din care reiese că Ionescu ar fi fost un simplu pion. De altfel, Inquisitor se laudă deseori cu abilitatea sa de a sparge conturi și de a-i „doxxa” pe cei care-i devin, mai devreme sau mai târziu, „dușmani”.
Când violența fascistă devine un „joc”
Activitățile desfășurate în timpul procesului de recrutare sunt gestionate și punctate de același bot dezvoltat de Nichita Popescu. Membrii interacționează cu acest bot, care centrează canalele individuale ale aderenților, unde aceștia pot încărca dovezile acțiunilor desfășurate. Acțiunile sunt ulterior punctate corespunzător, dacă acestea îndeplinesc cerințele impuse.
Încărcarea materialelor are un dublu rol: în primul rând, ca dovadă a implicării pentru validarea punctajului, iar în al doilea rând, preluarea materialului de către divizia de propagandă și reutilizarea lui pentru a promova acțiunile grupării pe canalele lor de social media, inclusiv pe Instagram și TikTok.
În Termenii și Condițiile listați de bot, utilizatorii sunt încurajați să acumuleze puncte prin îndeplinirea unor sarcini specifice, fiecare având un anumit punctaj. Punctele obținute sunt apoi folosite pentru a accesa nivele sau pentru a avansa în diverse ramuri ale Unității.
Instrucțiunile descriu o serie de taskuri pentru procesul de recrutare, fiecare cu punctaje specifice pentru realizarea lor. De exemplu, fiecare sticker lipit ce promovează Unitatea 731 aduce câte 5 puncte. Un graffiti cu „U731″ valorează 10 puncte, iar alăturarea unui alt simbol extremist aduce încă 10 puncte. Dacă graff-ul este realizat pe obiective sensibile, precum mașini de poliție, morminte evreiești sau sinagogi, bonusul crește la 50 de puncte.

Bătăile – administrate celor considerați „subumani” – sunt recompensate cu între 33 și 55 de puncte, în funcție de gravitatea atacului. Punctajul maxim se acordă dacă bătaia este organizată în grup și filmată, respectiv editată ulterior cu logo-ul unității.
Actele de vandalism mai extreme, precum distrugerea unor obiective simbolice religioase sau incendierea caselor deținute de persoane considerate „subumane” pot aduce între 30 și 200 de puncte, în funcție de gravitatea și metoda de vandalism folosită. Pentru acte de mutilare și terorizare, un membru primește 100 de puncte, iar uciderea cuiva este răsplătită cu 1.000.
Potrivit unor foști membri chemați să dea declarații la poliție, instigarea la crimă s-ar fi lăsat și cu urme în viața reală: 2 romi din județul Arad ar fi fost uciși de Divizia Tactică a Unității 731.
Cei mai activi și „productivi” membri sunt afișați într-un clasament care este publicat pe Telegram și actualizat constant. Prin botul creat de liderul unității, fiecare utilizator poate vedea în timp real ce au făcut ceilalți, mecanism prin care este încurajată radicalizarea și participarea la cât mai multe acțiuni. În plus, printr-o nouă funcție introdusă de Telegram, membrii cu reputație bună pot primi „cadouri” cu valoare monetară de la fanii lor – încă un stimulent pentru a comite acte cât mai radicale.
Unitatea 731 văzută din interior
Pe lângă bot, Unitatea 731 folosește și un canal cu o serie de ferestre de chat unde membrii exprimă fără perdea opinii rasiste și idei politice radicale. Uneori, discuțiile sunt despre întâmplări banale, din viețile lor de zi cu zi – cum s-au mai tuns, ce haine au mai purtat, ce au mai făcut pe la școală sau facultate – dar și acestea pot degenera rapid și să ajungă la poze personale în care apar înarmați.
Într-o secțiune a chat-ului intitulată „Edits”, tinerii încarcă materiale materiale foto-video prin probează că au participat la acțiuni. Acestea sunt editate și transformate în conținut pentru TikTok, în cadrul așa-numitei „divizii de propagandă”.
În altă secțiune, numită „Judes”, recruții și „sub-recruții” sunt expuși la propagandă antisemită și neonazistă care ar deconspira presupusele „planuri ale evreilor de a cuceri lumea”. Cu timpul, în cadrul grupului au început să fie organizate și așa-numitele „conferințe” ale unității, unde noii aderenți sunt instruiți ideologic de membrii mai vechi. Un fost recrut ne mărturisește că de asta și intrase, inițial, în Unitate: pentru a se „educa în privința istoriei”. A legionarilor, mai precis.

De exemplu, într-o conferință din februarie 2025, veteranii discută despre „importanța luptei pentru sângele tău”. Câteva zile mai târziu, în altă conferință este negat Holocaustul, iar Holodomorul este prezentat ca un genocid împotriva ucrainenilor pus la cale de evreii ruși. La final fiecărei discuții de acest fel, participanților li se cere să repete „dovezile” că Holocaustul n-a avut loc, pentru a verifica dacă au priceput ceva din „lecțiile” prezentate.
„Așa că trebuie omorâți toți?”, se aude, la un moment dat, într-o astfel de conferință.
„Actul educațional” nu se încheie aici. Pe chat-urile unității sunt distribuite și instrucțiuni privind manevrarea armelor de foc, tutoriale de hacking/doxxing, rețete pentru fabricarea de explozibili improvizați, dar și manuale despre „cum să ucizi cu mâinile goale”. La un moment dat, îl surprindem pe Inquisitor încurajându-i pe membri să folosească otravă pentru a omorî oamenii străzii.

În plus, membrii primesc instrucțiuni detaliate despre cum să-și protejeze identitatea online, dar și cum să evite capturarea în viața reală, în timpul „acțiunilor de stradă”. Anonimitatea este esențială pentru liderii grupării, ținând cont că scopul ultim este de a trece la atacuri asupra infrastructurii și atentate organizate, spun ei, în colaborare cu organizații neonaziste din Rusia (Unitatea 397, MKY).
Din cauza temelor abordate, chat-urile nu rezistă mult pe Telegram, pentru că încalcă regulamentul intern al platformei. De fiecare dată, însă, coordonatorii unității se reorganizează pe alte aplicații de mesagerie – Simplex, Wire – și continuă să atragă noi recruți către mișcare.
Cum reacționează liderii Unității 731: amenințări cu moartea
PressOne a reușit să stea de vorbă cu 2 dintre liderii unității: Gabriel Pasat, zis Skvll, și Nichita Popescu, zis Inquisitor.
Primul a negat orice legătură cu Unitatea 731 – fapt contrazis de prezența lui în mai multe grupuri ale Unității și sutele de mesaje postate de-a lungul timpului. În ciuda insistențelor (mai mult ironice) că ar fi doar o coincidență de nume și poreclă, în cadrul unei conversații pe WhatsApp a fost surprins menționând nume de utilizatori pe care doar cineva implicat în mișcare le-ar fi putut cunoaște.
„Sunt grupuri cu oameni cu aceleași păreri ca mine, grupuri private unde avem voie să ne exprimăm părerile”, adaugă tânărul când i comunică că a fost găsit și-n grupuri fasciste ceva mai publice.
Nichita Popescu a refuzat în repetate rânduri apelurile PressOne pe Telegram. A preferat să comunice în scris. Când i s-a spus despre ce este vorba, mai întâi ignorat publicația, ca apoi să revină cu o serie de mesaje în care cere să i se trimită link-ul cu textul și amenință cu moartea.
„Dacă datele nu sunt complete și ai picat în detrace, mă asigur să te găsesc personal să te ucid”, îl amenință Nichita Popescu, zis Inquisitor, pe un reporter PressOne. Amenințarea cu moartea este trimisă de pe contul de Telegram Contact 731, care-i aparține tot neonazistului basarabean.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat pentru PressOne că nu poate nici confirma, nici infirma cele documentate de publicație, invocând prezumția de nevinovăție și caracterul nepublic al urmăririi penale.