„Te vom spânzura de drapelul României!“. Liderul unui partid, amenințat cu moartea după ce a făcut apel la lichidarea autonomiei găgăuze
Full Article 4 minutes read

„Te vom spânzura de drapelul României!“. Liderul unui partid, amenințat cu moartea după ce a făcut apel la lichidarea autonomiei găgăuze

Pe un canal anonim de Telegram, care pretinde a fi al portalului gagauznews.md (blocat de SIS în februarie 2022), a fost difuzată o amenințare cu moartea la adresa președintelui Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, după ce politicianul a făcut apel la lichidarea statutului de unitate teritorială autonomă al Găgăuziei. Canalul de Telegram a scris că Galbur – un unionist – „va fi spânzurat de drapelul României”. Liderul PNM consideră că în spatele amenințării se află Nicolai Kostîrkin, jurnalist gagauznews.md. 

Pe 20 iulie, Dragoș Galbur a publicat un mesaj pe canalul său de Telegram în care a făcut apel la lichidarea statutului de unitate teritorială autonomă al Găgăuziei.

Nu mai poate și nu mai trebuie să existe niciun fel de Unitate Teritorială Autonomă pe teritoriul Republicii Moldova! UTA Găgăuzia trebuie să devină raion obișnuit, unitate administrativ-teritorială cu Consiliu Raional și organigramă standard ca-n toată țara. Vor să-și numească bașcan? Poftim, consilierii să aleagă președintele raionului și apoi să-l denumească bașcan, sultan, imperator, cum vor ei, dar fără niciun fel de organ legislativ local de genul Adunării Populare a Găgăuziei. Unica Adunare Populară legală din Republica Moldova este Parlamentul de la Chișinău! Ieri — regiunea separatistă transnistreană, azi — regiunea autonomă găgăuză, mâine ce urmează? Cât timp cât o să stăm ca proștii și o să ne comportăm noi moldovenii ca o minoritate la noi acasă, atât timp Rusia o să ne hărțuiască prin crearea a noi focare de separatism. De ce ne-ar invada, dacă pot să ne spargă în bucățele și așa? Trebuie de pus punct la orice tip de anarhie în Republica Moldova!”, se arată în publicația lui Galbur.

Canalul anonim de Telegram GagauzNews, care susține că este deținut de portalul online cu aceiași denumire, a preluat declarația liderului PNM în data de 22 iulie. Acesta a expus-o într-o publicație și a adăugat o notă, care însă nu a fost revendicată de vreun autor.

Iar mâine pentru aceste idei, Galbur, te vom spânzura de drapelul României!”, se arată în nota respectivă.

„Te vom spânzura de drapelul României!“. Liderul unui partid, amenințat cu moartea după ce a făcut apel la lichidarea autonomiei găgăuze

screenshot

În reacție, Dragoș Galbur a declarat că în spatele amenințării ar sta Nicolai Kostîrkin, redactor al portalului gagauznews.md.

Este alarmant să constatat că elementele criminale pro-ruse capătă tot mai multă putere și încredere, profitând de ineficiența autorităților statului. Nu putem permite ca astfel de comportamente să devină normă în Republica Moldova. În acest sens, am sesizat Procuratura Generală și Poliția Republicii Moldova pentru a întreprinde toate măsurile necesare privind asigurarea siguranței și integrității mele și pentru a trage la răspundere pe cetățeanul Kostîrkin. Este momentul ca statul să demonstreze că poate și va proteja cetățenii săi.Voi continua să lupt pentru idealurile mele și pentru o societate în care nimeni să nu fie amenințat sau intimidat pentru convingerile sale naționale sau politice”, a scris politicianul pe canalul său de Telegram.

NM a solicitat un comentariu din partea portalului gagauznews.md, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Precizăm că, în iunie 2022, Nicolai Kostîrkin a fost vizat de o investigație PCCOCS și SIS, pentru propagarea războiului. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunțase atunci că jurnalistul, în condițiile stării de urgență instituită în contextul războiului din Ucraina (starea de urgență a fost ridicată la sfârșitul lui decembrie 2023 – n. r.), prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către acesta, a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară rusă asupra țării vecine. Acesta era bănuit și de acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: