parlament.md

„Telefonul dumneavoastră va funcționa”. Recean, răspuns pentru o deputată despre posibile deconectări de lumină

Premierul Dorin Recean a dat asigurări că „energie electrică va exista”. Potrivit oficialului, dacă Gazprom va decide să nu livreze gaze în stânga Nistrului, riscăm să avem deconectări doar „pentru maximum câteva ore și nu în toată țara”. Acest scenariu, a adăugat Recean, se va întâmpla în condițiile în care vor continua bombardamentele rusești în Ucraina „și vor distruge și linia Isaccea – Vulcănești – Chișinău”. Precizările au fost făcute în timpul unui discurs la Parlament în legătură cu instituirea stării de urgență în energetică. În context, oficialul i-a solicitat unei deputate să „nu răspândească falsuri”, adăugând că telefonul acesteia va funcționa. Ultima l-a întrebat „ce se va întâmpla cu telefoanele cetățenilor” odată cu introducerea, pe timp de stare de urgență, a unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații. 

În timpul examinării proiectului cu privire la instituirea stării de urgență în energetică, Recean a fost întrebat dacă ar putea fi deconectări de lumină pe malul drept al Nistrului și cât vor dura, în context s-a amintit de planul Tiraspolului pentru deconectări pe ore a luminii.

„În cazul în care Kremlinul nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, atunci noi va trebui să schimbăm rețeaua de la care ne alimentăm cu energie electrică. Și în condițiile în care vor continua bombardamentele și vor distruge și linia Isaccea – Vulcănești – Chișinău, atunci da riscăm și noi (nota red: să avem deconectări de lumină) dar doar pentru maximum câteva ore și nu în toată țara dar izolat, în anumite părți”, a comunicat Recean.

Ulterior, deputata socialistă Alla Darovannaia a spus că „în ultimele zile din toate magazinele au fost cumpărate tot ce ține de producerea energiei electrice în condiții casnice”. „Dacă mergeți să căutați un generator sau o baterie, nu o găsiți. (…) Lumea este îngrijorată și știe cum să se comporte. Cu telecomunicațiile, ce o să fie? Ce întreprindeți dumneavoastră? Spuneți-ne ca să știm și noi și toți cetățenii. Ce se va întâmpla cu telefoanele noastre?”, a adăugat parlamentara.

„Eu o să vă rog să nu răspândiți falsuri. Unu – energie electrică va exista. Doi – telefonul dumneavoastră va funcționa. Trei – este vorba despre mijloacele speciale de telecomunicații care sunt utilizate în situații excepționale, în situații în care vom avea inclusiv misiuni umanitare internaționale”, a conchis oficialul. Menționăm în acest context că pe timp de stare de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite mai multe dispoziții iar potrivit proiectului, susținut de Parlament, printre măsuri va fi și „introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații”.

***

Parlamentul a aprobat introducerea stării de urgență în energetică pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 16 decembrie, pentru un termen de 60 de zile.

Guvernul a solicitat instituirea stării de urgență în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze din Federația Rusă spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.

Menționăm că, între timp, așa-numitul legislativ al regiunii transnistrene a aprobat, pe 11 decembrie, decretul lui Vadim Krasnoselski prin care să fie instituită „stare excepțională în economie” pe teritoriul Transnistriei. Potrivit decretului semnat de liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, starea excepțională în economie este introdusă pe o perioadă de 30 de zile. Detalii AICI. Autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au stabilit și un plan cu măsuri care vor fi aplicate în contextul posibilei întreruperi a livrărilor de gaze în stânga Nistrului. Detalii AICI. Totodată, Tiraspolul a pregătit un plan pentru deconectări pe ore a luminii. Detalii AICI.

Ajuns la Parlament, pentru a cere instituirea stării de urgență, premierul Dorin Recean a explicat că, potrivit contractului, Gazprom are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale la hotarul cu Republica Moldova până la 30 septembrie 2026. Oficialul a mai spus că autoritățile au plan de acțiuni care include 44 de măsuri menite să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova. Potrivit lui Recean, planul descrie scenarii de intervenție în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze din partea Gazprom către regiunea transnistreană.

Cu referire la piața energetică, Recean a spus că până în 2022 Republica Moldova își echilibra alimentarea din Ucraina însă astăzi avem doar două opțiuni: Centrala de la Cuciurgan și linia de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești – Centrala de la Cuciurgan – Dnestrovsk – Chișinău. „Situația este agravată de bombardarea continuă a capacităților de producere și transport a energiei electrice din Ucraina, în special a celor din preajma graniței cu Republica Moldova, care pun presiune pe sistemul energetic din toată regiunea”, a comunicat oficialul, adăugând că în lipsa producției de energie la Centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova va fi asigurată din rețeaua europeană ENTSO-E și în special din România.

***

Despre posibile deconectări de lumină, premierul Dorin Recean a vorbit pentru prima dată pe 5 decembrie. Totuși, pe 11 decembrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a aflat de la NewsMaker că din 1 ianuarie Republica Moldova s-ar putea confrunta cu pene de curent. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ajutorul Chișinăului, motiv de pedeapsă la Tiraspol? Reacția Biroului de Reintegrare după apelul unei organizații adresat Kremlinului

Autoritățile de la Chișinău au oferit în repetate rânduri sprijin locuitorilor din stânga Nistrului, în contextul crizei economice din regiune, însă administrația de la Tiraspol a refuzat ajutorul și a impus sancțiuni cetățenilor care colaborează cu autoritățile constituționale sau acceptă asistența oferită — a precizat Biroul politici de reintegrare pentru NM. Declarația vine în urma apelului lansat de Uniunea Cazacilor din Rusia către autoritățile ruse, în care organizația pro-Kremlin solicită sprijin politic, umanitar, financiar și „de altă natură” pentru Tiraspol.

„Chișinăul în repetate rânduri a propus și a reiterat disponibilitatea de a interveni cu diferite forme de asistență pentru persoanele din regiune aflate dificultate. Tiraspolul nu doar că a refuzat această asistență, ci și a stabilit forme de pedepsire a cetățenilor pentru cooperarea cu autoritățile constituționale sau acceptarea ajutoarelor oferite pe malul stâng al Nistrului. Din aceste considerente, asistența poate fi oferită și se acordă doar în perimetrul controlat de autoritățile Republicii Moldova (ajutoare materiale, asistență medicală, protecție socială, angajarea în câmpul muncii, continuarea procesului educațional, documentarea cu acte de model național etc.).

De asemenea, pentru depășirea crizei economice din regiune rămâne disponibilă asistența financiară propusă de Republica Moldova în comun cu Uniunea Europeană, iar pentru aceasta Tiraspolul este necesar să marcheze progrese reale în unele domenii, în special în îmbunătățirea situației drepturilor omului, inclusiv în eliminarea barierelor artificiale în calea liberei circulații”,
au precizat reprezentanții Biroului de Reintegrare pentru NM.

Precizăm că Uniunea Cazacilor din Rusia – o organizație cu sprijin oficial, care acționează pentru promovarea ideologiei naționaliste ruse și extinderea influenței Kremlinului, inclusiv în regiuni precum Transnistria, Donbas și Crimeea –  a adresat recent un apel deschis conducerii Federației Ruse. Aceasta cere, printre altele, un mecanism simplificat de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din stânga Nistrului și prin care acuză Chișinăul că ar exercita „presiuni sistematice” asupra regiunii.

Într-o declarație publică, Partidul Liberal a condamnat, pe 11 iulie, apelul lansat de organizația rusă și a calificat demersul acesteia „drept o ingerință directă în afacerile interne ale Republicii Moldova și o nouă tentativă de destabilizare a situației în regiune”.

PL a reafirmat, în acest context, sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, retragerea completă a trupelor ruse din stânga Nistrului, consolidarea parteneriatului strategic cu România și aderarea țării la UE și NATO: „Cazacii lui Putin pot bate tobele războiului cât vor. Republica Moldova nu va fi niciodată gubernie rusească. Republica Moldova se va uni cu Țara-Mamă România”.

***

Regiunea transnistreană a rămas fără gaz rusesc, livrat anterior la un preț preferențial, începând cu 1 ianuarie 2025. După decizia Moscovei de a sista complet livrările către Republica Moldova și, implicit, către regiunea din stânga Nistrului, Tiraspolul se confruntă cu o criză economică severă. Așa-zisele autorități locale prelungesc periodic starea de urgență economică și recunosc public că toate rezervele, inclusiv financiare, au fost epuizate.

Chișinăul a propus sprijin pentru populația regiunii transnistrene, cu ajutorul Uniunii Europene, însă administrația de la Tiraspol a refuzat oferta. Fondurile europene rămân, totuși valabil, în cazul în care Tiraspolul își va revizui poziția, au precizat anterior reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Între timp, conducerea Republicii Moldova a avertizat, recent, că Federația Rusă ar putea încerca să exploateze vulnerabilitățile din regiune în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din țara noastră, planificate pentru 28 septembrie.

***

În prezent, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1.500 de soldați care poartă însemnele Federației Ruse. Majoritatea sunt însă localnici înrolați sub comanda administrației nerecunoscute, instaurată în urma conflictului înghețat de acum 33 de ani. Deși autoritățile de la Chișinău și instituțiile internaționale cer constant retragerea acestora, Rusia așa și nu a dat curs solicitărilor.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: