Tentativă de incendiere a biroului RIA Novosti din Berlin. Un activist rus a fost condamnat la 5 ani de închisoare
Full Article 3 minutes read

Tentativă de incendiere a biroului RIA Novosti din Berlin. Un activist rus a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Un cetățean rus a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare pentru tentativa de a incendia biroul redacției RIA Novosti, în Berlin. Hotărârea împotriva lui Dmitrii Bagrash, în vârstă de 56 de ani, a fost dată de Tribunalul de Stat din Berlin pe 22 iulie, informează Spektr Media. Judecătorul și-a exprimat simpatia pentru inculpat, însă a subliniat că scopul acestuia nu poate fi atins prin căi ilegale.

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 24 aprilie 2022, bărbatul a încercat să incendieze biroul redacției RIA Novosti din Berlin. În aceeași clădire se aflau apartamentele în care locuiesc angajații redacției. Poliția a descoperit în subsol un dispozitiv explozibil, în timp ce inspecta zona după ce în clădire fusese aruncată o sticlă care a spart geamurile. Ambasada Rusiei a calificat incidentul drept „o posibilă tentativă de act terorist împotriva jurnaliștilor ruși și familiilor lor”.

Bărbatul a fost găsit vinovat de tentativă de omor cu circumstanțe agravante și de tentativă de incendiere. I s-au atribuit și acuzații de fraudă în obținerea ajutoarelor sociale în timpul pandemiei de coronavirus și manipularea liniilor de electricitate și gaze pentru a evita plata serviciilor comunale.

Bagrash a fost arestat în acest caz după șase luni, la mijlocul lunii decembrie 2022.

Judecătorul a subliniat că nu este vorba despre un proces politic. De asemenea, el și-a exprimat simpatia personală față de obiectivele acuzatului, care lupta împotriva regimului lui Putin. Totuși, judecătorul a declarat că aceste obiective nu pot fi atinse prin metode penale. A menționat că Bagrash nu și-a propus să ucidă propagandiști, dar a decis că acțiunile sale ar fi putut duce la acest rezultat.

Bagrash neagă toate acuzațiile. Sentința nu este încă definitivă și poate fi contestată.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a tribunalului, Lisa Jani, s-a constatat că acuzatul era activist politic și dorea să-și exprime opoziția față de jurnaliștii loiali regimului.

„El a scris pe rețelele sociale că vrea să-i trimită pe toți în iad și că pământul de sub picioarele lor ar trebui să ardă, și de aceea a instalat acest dispozitiv în clădirea în care ei locuiesc. Deși dispozitivul nu a funcționat, în opinia tribunalului, acuzatul a acționat pornind de la premisa că va funcționa. De aceea, i s-a dat o sentință de condamnare”, a spus Lisa Jani.

„Radio Svoboda” menționează că activistul a organizat în trecut proteste la Berlin. Activitatea lui a început după arestarea lui Alexei Navalnîi. Bagrash a fondat organizația UnKremlin și a participat la acțiuni în fața Bundestagului și a ambasadei Rusiei din Berlin. De asemenea, el și-a exprimat dorința de a se alătura rezistenței armate împotriva Rusiei în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: