Țîcu susține că i s-a propus, în 2018, să fie vicepreședinte PAS și să candideze la Primărie împotriva lui Năstase. Slusari: „Am știut”
Full Article 3 minutes read

Țîcu susține că i s-a propus, în 2018, să fie vicepreședinte PAS și să candideze la Primărie împotriva lui Năstase. Slusari: „Am știut”

Istoricul Octavian Țîcu susține că, în 2018, i s-ar fi propus să devină vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și să candideze la funcția de primar al mun. Chișinău. Potrivit acestuia, propunerea ar fi venit din partea președintei de atunci a formațiunii, Maia Sandu, în prezent șefă a statului. Președinta țării nu a comentat în niciun fel declarația. În schimb, membrul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari, a declarat că știa despre aceste „negocieri pe la spate”.

Octavian Țîcu a publicat o înregistrare video în care a totalizat cariera sa politică din ultimii ani. Acesta a vorbit inclusiv despre perioada în care s-a alăturat fostului Bloc ACUM, din care făcea parte PAS și Platforma DA.

„În 2018, într-un local drăguț aflat peste drum de USM, m-am întâlnit cu Maia Sandu și mi-a propus două lucruri: să devin vicepreședinte al PAS și să candidez la Primăria mun. Chișinău chiar împotriva lui Andrei Năstase. Știți foarte bine, este un moment de moralitate, i-am spus Maiei Sandu: Andrei Năstase te-a susținut la alegerile din 2016, ți-a cedat locul, prin urmare, trebuie susținut drept candidat unic. Și cu asta ne-am despărțit”, a declarat Țîcu.

De asemenea, acesta ar fi respins oferta de a deveni vicepreședinte al formațiunii: „Eu sunt unionist și i-am spus că nu pot fi în PAS, pentru că nu este un partid unionist”, și-a argumentat Țîcu decizia.

Ex-deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a comentat afirmațiile lui Octavian Țîcu, însă le-a calificat drept „întârziate”.

„De negocierile pe la spatele nostru cu Țâcu (și nu doar cu el) am știut. Am discutat problema, tradițional, colegial. Am decis că cauza este mai importantă și trebuie să mergem uniți înainte. În fața noastră era un regim criminal și toxic, care a capturat țara. (…) Confesiunile întârziate ale lui Octavian Țâcu la puțin ajută post-factum, doar că posibil ar pune pe gânduri măcar o parte din societate”, a menționat Slusari.

Maia Sandu nu a comentat declarațiile lui Octavian Țîcu, iar redacția NM nu a reușit să obțină o reacție de la șefa statului. La fel, reprezentanții PAS ne-au spus că nu cometează afirmațiile.

***

Octavian Țîcu a deținut funcția de ministru al tineretului și sportului, în perioada februarie-mai 2013, fiind promovat de Partidul Liberal. În perioada 26 iulie 2015 – 20 august 2015 a fost membru al Partidului Popular European din Moldova. În 2019, devine deputat pe lista blocului ACUM (format în acel moment din PAS și Platforma DA), devenind ulterior deputat al fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr. Pe 18 septembrie 2019, Țîcu a anunțat că părăsește fracțiunea Platforma DA și rămâne deputat neafiliat. În octombrie 2019, a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, fiind desemnat de PUN și clasându-se al treilea. În decembrie 2019 a fost ales președinte al PUN.

În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie, PUN a obținut doar 0,45% din voturi (circa 6,6 mii). Pe 12 decembrie 2021, Țîcu a anunțat că părăsește PUN și se retrage temporar din viața politică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: