Timp de 8 ani, peste 260 de mii de moldoveni au părăsit Moldova. Topul raioanelor care au pierdut cei mai mulți locuitori
Full Article 2 minutes read

Timp de 8 ani, peste 260 de mii de moldoveni au părăsit Moldova. Topul raioanelor care au pierdut cei mai mulți locuitori

Timp de opt ani, peste 260 de mii de moldoveni au părăsit Republica Moldova, anunță Biroul Național de Statistică (BNS). Potrivit sursei, scăderea populației a fost mai pronunțată în mediul rural. În topul localităților care au pierdut cei mai mulți locuitori în perioada 2014-2022 se numără raioanele din centrul țării, inclusiv municipiul Chișinău.

Potrivit sursei citate, în anii analizați se atestă o creștere considerabilă a migrației în mediul rural, de la 7,7 mii persoane în anul 2014 până la 22,5 mii persoane în anul 2019, valoarea maximă fiind înregistrată în anul 2017, ajungând la o migrație netă negativă de 29,7 mii persoane.

BNS anunță că tendințele de depopulare sunt tipice pentru toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II. Cele mai mari pierderi în numărul populației s-au înregistrat în raioanele: Cimișlia (cu -22%), Cantemir (cu -20%), Călărași, Telenești ți Hâncești ( câte -19%), Briceni și Nisporeni (circa -18%).

Lider al migrației nete internaționale negative este municipiul Chișinău (-2,6  mii persoane), urmat de câteva raioane din regiunea centru: Orhei (-0,5 mii persoane), Ungheni, Anenii Noi și Ialoveni (-0,4 mii persoane). Între timp, raioanele din regiunea nord: Soroca, Ocnița (0,3 mii persoane), Râșcani (0,2 mii persoane) și Drochia (0,1 mii persoane) au înregistrat o migrație netă pozitivă.

În perioada anilor 2014-2022 se înregistrează și o valoare crescută a migrației interne, caracteristică pentru majoritatea raioanelor, anunță Biroul Național de Statistică. Din topul raioanelor care își pierd populație în urma migrației interne fac parte raioanele: Hâncești (-0,6 mii persoane), Ștefan Vodă, Fălești, Telenești, Florești și Ungheni (-0,6 mii persoane). Pe de altă parte, urmare a acestui fenomen, crește numărul populației în municipiul Chișinău, unde s-au stabilit alte peste 12 mii persoane, precum și în municipiul Bălți, unde au ales să locuiască alte 7 mii moldoveni

Potrivit BNS, de la începutul anului 2014, populația cu reședința obișnuită a Republicii Moldova se află în continuă descreștere, atingând 2 603,8 mii locuitori la începutul anului 2022, din care 1 102,5 mii persoane, or 42,3%, constituie populația urbană şi 1 501,3 mii sau 57,7% persoane – cea rurală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: