Tinerii nu sunt interesați să devină profesori de matematică, fizică sau chimie. Rector: „Lipsa este suplinită de pensionari”
Full Article 2 minutes read

Tinerii nu sunt interesați să devină profesori de matematică, fizică sau chimie. Rector: „Lipsa este suplinită de pensionari”

În Republica Moldova se atestă lipsă de profesori care să predea materii de profil real. Puținii specialiști care au rămas în sistem sunt de vârstă pensionară, iar tinerii nu sunt interesați să devină profesori de matematică, fizică sau chimie. Rectorul Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, a confirmat Europei Libere că tendința de înmatriculare la specialitățile pedagogice cu profil exact este în descrește, transmite IPN.

Alexandra Barbăneagră a spus că anul trecut au fost în jur de 93 de absolvenți la biologie, matematică-informatică și fizică-informatică. La fără frecvență au absolvit aceste programe 110 persoane, la biologie-chimie – 170 și la științe reale-științe ale naturii – 93.

Doar 40% dintre absolvenți s-au angajat în câmpul muncii.

„La frecvență redusă vin mai mulți pentru că sunt după colegiu, unii deja au studii superioare, activează în câmpul muncii. Tendința, spre regret, este de descreștere la aceste specialități. Sunt în jur de 8-10 persoane în grupă. Universitatea încearcă să facă unele schimbări în aceste programe, dar ele nu sunt în top, nu-i atrag pe tineri”, spune managera universității pedagogice.

Rectorul USM, Igor Șarov, a precizat pentru Europa Liberă că majoritatea savanților sunt la vârsta pensionară, iar tinerii nu vin în știință. De aceea, există necesitatea de a găsi soluții pentru stimularea formării profesorilor de matematică fizică, chimie.

Și în acest an de studii, lipsa profesorilor în școlile din Republica Moldova este suplinită de pensionari. Numărul de posturi vacante în instituțiile de învățământ, anunțate în septembrie 2022, era de 2 161, cu aproape 200 mai mult decât în anul precedent. Criza de cadre se resimte cel mai mult în raioanele Ungheni, Hâncești, Nisporeni, Călărași și Ialoveni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: