Tiraspolul a prelungit cu încă 15 zile codul galben de pericol terorist în regiunea transnistreană. Alerta urmează să expire pe 23 iunie 2022. Decizia a fost semnată de liderul de facto al Transnistriei Vadim Krasnoselski.
Amintim că, pe 26 aprilie, în raioanele din stânga Nistrului, controlate de administrația de la Tiraspol, a fost instituită alerta „cod roșu” de pericol terorist. Decizia a fost luată în urma atentatului asupra clădirii „MGB” (instituția locală, responsablă de securitate) și exploziilor care s-au produs la unitatea militară din satul Parcani și la centrul teleradio din localitate Maiak.
Pe 25 mai, gradul de alertă teroristă în regiune a fost coborât la „galben”.
Cu toate acestea, toate regulile impuse anterior rămân în vigoare. Astfel, toate obiectivele importante de infrastructură vor fi supravegheate cu atenție, controalele, inclusiv a mijloacelor de transport, vor fi intensificate. Organele de forță vor activa în regim intens. Zborurile dronelor sunt interzise fără permisiunea specială a „ministerului de securitate”.
Avocații din Republica Moldova intră în grevă generală, începând cu 15 iulie, în semn de protest față de modificările aduse Legii cu privire la avocatură.Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului Uniunii Avocaților, care s-au întrunit în ședința extraordinară pe 11 iulie.
Greva va fi menținută până la desfășurarea Congresului extraordinar al avocaților, programat pentru 25 iulie. Pe durata protestului, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistență juridică, iar absența de la activitățile profesionale va fi considerată justificată.
Decizia vine după ce Parlamentul a votat, pe 10 iulie, modificări la Legea cu privire la avocatură. Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, proiectul a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit acestuia, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”.
„Asistăm la un proces de erodare a statului de drept, prin preluarea de către stat (dar în realitate, de anumite persoane) a controlului politic asupra profesiei de avocat”, a scris Popescu pe rețelele de socializare.
În acest context, Consiliul Uniunii Avocaților face apel către președinta Maia Sandu să nu promulge această lege.
Potrivit deciziei Consiliului, în cadrul Congresului extraordinar din 25 iulie, avocații urmează să dezbată exclusiv subiectul „ingerinței în independența, libertatea și autonomia profesiei, prin acceptarea și votarea amendamentului respectiv”.
Deocamdată, autoritățile nu comentat oficial greva anunțată de Uniunea Avocaților din Republica Moldova și nici acuzațiile și îngrijorările exprimate de reprezentanții profesiei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.