Новости Приднестровья

Tiraspolul, indignat că Ucraina va interzice accesul mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene

Tiraspolul califică drept „nejustificată” interdicția privind accesul pe teritoriul Ucrainei al autoturismelor cu numere de înmatriculare transnistrene, care va intra în vigoare din 1 septembrie. Un comunicat de presă în acest sens a fost publicat pe 23 februarie de responsabilii de relații externe din stânga Nistrului. 

„În condițiile absenței unei alternative viabile, care să permită oricărui cetățean al Transnistriei să participe la circulația internațională, adoptarea unor astfel de măsuri restrictive nu este întemeiată, contravine principiilor procesului de negocieri și afectează drepturile și libertățile transnistrenilor”, se arată în declarația autorităților din stânga Nistrului, care au subliniat faptul că decizia îi va afecta și cei circa 100 000 de cetățeni ucraineni din Transnistria.

Amintim că, pe 22 februarie, premierul interimar al Moldovei, ministru interimar de Externe Aurel Ciocoi și ambasadorul Ucrainei în Moldova, Mark Șevcenko, au confirmat înțelegerea, potrivit căreia, din 1 septembrie 2021, va fi interzis accesul în țara vecină a autoturismelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Vor putea traversa frontiera doar mașinile cu plăcuțe neutre, cu abțibildul „MD”, pe lângă autovehiculele înregistrate conform legislației Republicii Moldova.

***

Inițiativa privind interzicerea accesului în Ucraina a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene urma să intre în vigoare din 15 februarie 2021, însă a fost amânată pe un termen nedeterminat. O altă tentativă de acest fel a avut loc la începutul lui 2020. Potrivit Biroului de Reintegrare, acțiunea era necesară pentru a motiva șoferii să obțină plăcuțe de înregistrare cu numere neutre.

Drept reacție, Tiraspolul a decis să interzică în regiune accesul mașinilor cu plăcuțe moldovenești. Ulterior, Chișinăul a suspendat interdicția.

Mai târziu, Tiraspolul a declarat că proprietarii de mașini din Transnistria au început să renunțe la plăcile de înmatriculare cu numere neutre și să le înlocuiască cu cele locale, din cauza faptului că autoritățile de la Chișinău nu le permit să iasă din țară fără permise moldovenești.

De cealaltă parte, Chișinăul susține că „Tiraspolul speculează cu probleme inexistente”, iar de vină ar fi chiar șoferii. În același timp, Biroul de Reintegrare a confirmat că, potrivit Convenției de la Viena, pentru traversarea frontierei de stat, șoferii trebuie să dețină permise naționale sau internaționale, recunoscute de statele-membre ale ONU. În același timp, pentru locuitorii din stânga Nistrului sunt prevăzute proceduri simplificate de preschimbare a permiselor auto.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marina Tauber/Telegram

Fără „Victorie” la alegerile parlamentare? CEC a refuzat înregistrarea blocului politic afiliat lui Ilan Șor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a blocului politic „Victorie” pentru participarea la alegerile parlamentare. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 19 iulie.

Unul dintre argumentele prezentate de raportorul proiectului de hotărâre, Pavel Postica, a fost afilierea membrilor blocului „Victorie” cu oligarhul fugar, condamnat penal, Ilan Șor, precum și implicarea acestuia în formarea blocului politic. Totodată, Postica a subliniat că evenimentul de lansare a blocului a avut loc la Moscova, aspect care, potrivit lui, indică suspiciuni privind finanțarea ilegală.

„Organizarea evenimentului pe teritoriul unui stat străin, în lipsa unei supravegheri din partea autorității electorale și cu implicarea și sprijinul logistic al entităților străine indică suspiciuni rezonabile de finanțare ilegală, contrar legislației naționale”, vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

Totodată, raportorul a precizat că legea interzice crearea unei forțe politice succesoare a unei formațiuni declarate anterior neconstituționale. În context, Postica a amintit că partidele membre sunt implicate în litigii aflate pe rol în instanțele de judecată, privind fie limitarea activității, fie dizolvarea acestora.

Alte nereguli depistate de CEC țin de faptul că denumirea blocului și simbolul acestuia sunt identice cu cele ale unuia dintre partidele componente.

Prezenți la ședința CEC, liderii blocului „Victorie” au catalogat decizia comisiei drept „abuz”.

„Este a doua oară când nu doriți să înregistrați blocul electoral. Acest proiect de hotărâre este floare la ureche, deoarece adevărul este unul simplu: sau respectați dreptul cetățenilor, inclusiv al nostru, de a vota și de a fi votați, sau nu respectați. Dumneavoastră niciodată nu ați respectat acest principiu”, a declarat în cadrul ședinței CEC Vasile Bolea, membru al partidului „Renaștere”.

În cadrul ședinței, Poliția l-a scos din sală pe liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, la solicitarea membrilor CEC.

Mai devreme, Blocul „Victorie” și-a adunat susținătorii în fața sediului pentru a susține înregistrarea blocului electoral.

Menționăm că din componența blocului fac parte partidele „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și „Victorie” – formațiuni afiliate oligarhului fugar Ilan Șor.

***

Amintim că Blocul politic „Victoria” a fost creat în aprilie 2024. Despre formarea acestuia a anunțat de la Moscova politicianul fugar Ilan Șor. Cel din urmă declara că blocul va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.

Un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Precizăm că partidele care fac parte din blocul „Victorie” sunt implicate în litigii aflate pe rol în instanțele de judecată, privind fie limitarea activității, fie dizolvarea acestora.

Aanterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: