Tiraspolul neagă propunerea de ajutor în contextul opririi livrărilor de gaz: „Tactica obișnuită a Chișinăului de imitare”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol continuă să nege faptul că Chișinăul a propus ajutor pentru gestionarea situației provocate de oprirea livrărilor de gaz rusesc în regiunea transnistreană. Instituția responsabilă de „afaceri externe” a publicat pe 6 ianuarie un comunicat în care acuză Chișinăul că ar „imita” doar disponibilitatea de a acorda sprijin, precum și că criza energetică nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi „ignorat” dialogul la nivel înalt. 

Transnistria nu a primit niciun fel de ajutor concret sau sprijin practic adecvat din partea Moldovei. Și nici în prezent acestea nu există. Insinuările și inventarea unor noi mecanisme de dialog, pe fondul unor probleme reale în domeniul energetic, nu pot fi considerate o formă de ajutor, ci reprezintă tactica obișnuită a Chișinăului de imitare. Între timp, tocmai partea transnistreană a inițiat în mod repetat propuneri constructive. (…) Dacă Chișinăul ar fi dat dovadă de responsabilitate și nu ar fi ignorat posibilitatea de dialog la nivel înalt din 2021, este foarte probabil ca multe dintre problemele actuale, inclusiv criza energetică, să fi fost evitate”, a transmis instituția responsabilă de „afaceri externe” de la Tiraspol.

Amintim că, pe 6 ianuarie, într-un mesaj video, și liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu s-ar fi oferit să ajute la gestionarea situației provocate de întreruperea livrărilor de gaz rusesc. El a menționat că nu i-a fost expediată nicio scrisoare în acest sens.

În aceiași zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a prezentat o scrisoare expediată în data de 11 decembrie de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, către responsabilul de „afaceri externe” de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, cu propunerea de identifica o abordare constructivă pentru elaborarea unui răspuns la o potențială situație de criză. În document se mai menționează că Chișinăul este pregătit să examineze posibilitatea de a implica resursele proprii, dar și ajutorul oferit de partenerii internaționali, pentru asigurarea nevoilor concrete ale populației vulnerabile, spitalelor, centrelor sociale. Daniel Vodă a precizat că Ignatiev a expediat un răspuns pe 16 decembrie, în care a fost respinsă oferta Chișinăului.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a menționat că, pe 11 decembrie, a avut loc o ședință cu reprezentanții întreprinderilor energetice, inclusiv cele din stânga Nistrului, în cadrul căreia s-a propus ca „Tiraspoltransgaz” să ia în considerare achiziționarea gazelor naturale de pe Bursa Română de Mărfuri, ca alternativă. Borosan a mai spus că, ulterior, în cadrul unei ședinței din 20 decembrie cu „Tiraspoltransgaz” și MGRES (Centrala de la Cuciurgan), s-a propus modalitatea de cooperare prin care compania Energocom cumpără gaze naturale, apoi acestea sunt prelucrate în energie electrică la MGRES. De asemenea, el a reamintit că, în data de 2 ianaurie, Moldovagaz și Energocom au propus companiei „Tiraspoltransgaz” un mecanism de achizționare a gazului pe piețele regionale, însă oferta a fost refuzată.

Precizăm că, pe 1 ianuarie 2025, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul statului ucrainean. S-a întâmplat odată cu expirarea contractul de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către Moldovagaz, toate volumele fiind direcționate în regiunea transnistreană. În noiembrie, autoritățile de la Chișinăul au discutat cu conducerea concernului rus Gazprom privind continuarea livrărilor pe ruta transbalcanică, însă compania nu a dat curs propunerii. Astfel, în prima zi a anului 2025, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a încetat să mai furnizeze gaz pentru stânga Nistrului, invocând neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Potrivit autorităților nerecunoscute de la Tiraspol, 72 000 de gospodării din regiunea transnistreană au rămas fără gaz, iar 1 500 de blocuri de locuit nu au încălzire și apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producția energiei electrice pe bază de cărbune, însă, începând cu data de 3 ianuarie, zilnic, au loc deconectări în evantai din cauză că consumul de curent este mai mare decât producția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

scree

Plătiți să participe la marșul opoziției? Poliția: cinci persoane din Florești – sancționate VIDEO

Cinci persoane din Florești ar fi primit bani în schimbul prezenței la marșul care a avut loc weekendul trecut în capitală. Cel puțin aceasta a comunicat poliția pe 28 iulie, adăugând că persoanele au fost sancționate. Oamenii legii au menționat că acționează pentru a identifica toți participanții care au acceptat recompense materiale. Anterior, PSRM – unul din organizatorii marșului – a declarat că nu are nicio legătură cu persoanele care ar fi împărțit bani.

Oamenii legii au anunțat că alte cinci persoane au fost documentate, după ce polițiștii din Florești au stabilit că acestea au fost remunerate financiar în urma marșului organizat sâmbătă la Chișinău.

„Pe numele celor 4 bărbați și o femeie, originari din Florești, au fost întocmite procese-verbale de constatare, iar persoanele au fost sancționate conform legii”, au declarat reprezentanții poliției.

Poliția a adăugat că întreprinde acțiuni „pentru identificarea tuturor participanților care au acceptat recompense materiale, precum și a celor care au intermediat sau oferit astfel de sume”.

„Participarea la activități politice, contra cost, este interzisă de lege și atrage răspunderea contravențională sau penală”, au precizat reprezentanții poliției.

Amintim că, pe 26 iulie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei” au desfășurat un marș în capitală împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale. S-a întâmplat la câteva zile după ce liderii formațiunilor și-au anunțat intenția de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă. Detalii AICI.

În aceeași zi, poliția a anunțat că a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și s-au primit bani în schimbul prezenței la miting. Potrivit oamenilor legii, suma oferită a fost de câte 300 de lei. „Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni”, au comunicat oamenii legii. Poliția a precizat că atât persoanele care au plătit, cât și cele care au acceptat banii pentru a protesta vor fi documentate. Detalii AICI.

În reacție, PSRM a declarat că nu are nicio legătură cu persoanele care ar fi împărțit bani. Partidul a catalogat informațiile despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică” și a anunțat că va iniția „o anchetă internă”. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: