Tiraspolul vrea organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldovei la Uniunea Europeană și pe teritoriul regiunii transnistrene. Potrivit Tiraspolului, Chișinăul a „ignorat poziția poporului transnistrean, fără măcar a încerca să propună deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei”. „Pentru a obține opinia reală a tuturor transnistrenilor considerăm că este foarte posibil de a organiza referendumul privind atitudinea față de Uniunea Europeană pe teritoriul nostru”, a comunicat așa-zisul „minister de externe” de la Tiraspol. NewsMaker a solicitat un comentariu în acest sens de la reprezentanții Biroului politici de reintegrare și Comisiei Electorale Centrale.
„Am așteptat cu răbdare și am analizat cu atenție procesele de pregătire pentru aceste plebiscit, sperând că vocea cetățenilor care locuiesc în Transnistria va fi de asemenea importantă. (…) Totuși, după cum vedem, Moldova în toți acești ani acționează într-un mod standard. (…) Pe parcursul anului trecut, partea moldovenească nu a făcut nici un efort pentru a iniția un dialog pe tema referendumului. Este evident că Chișinăul nu are nevoie de cetățenii noștri, nu îi este interesantă părerea lor”, a comunicat așa-zisul „minister de externe” de la Tiraspol pe 11 octombrie.
Prin urmare, reprezentanții Tiraspolului au declarat: „Remarcăm că pentru a obține opinia reală a tuturor transnistrenilor considerăm că este foarte posibil de a organiza referendumul privind atitudinea față de Uniunea Europeană pe teritoriul nostru”.
Probabilitatea organizării unui referendum, a menționat Tiraspolul, este motivată „de planurile Moldovei vecine de a ignora poziția poporului transnistrean, fără măcar a încerca să propună deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei”.
„Desigur, acest eveniment poate fi organizat pe baza unor acorduri între părți, cu participarea observatorilor, inclusiv internaționali, și cu dorința comunității mondiale de a ține cont de opinia populației din Transnistria”, a adăugat Tiraspolul.
NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Biroului politici de reintegrare și Comisiei Electorale Centrale.
Actualizări: Biroul politici de reintegrare a declarat toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, sunt așteptați la scrutinul electoral, însă secțiile de votare vor fi deschise doar în localități aflate sub controlul autorităților constituționale. Detalii AICI.
Comisia Electorală Centrală a declarat că „la constituirea secțiilor de votare se iau în considerare, complementar, și informațiile sau propunerile entităților responsabile de realizarea politicii de reintegrare și securitate, care, la elaborarea propunerilor menționate, țin cont de organizarea administrativ-teritorială, de specificul căilor de acces și comunicare, de asigurarea accesului alegătorilor la procesul electoral și la organele electorale respective”. Comisia a mai spus că „preocuparea instituției electorale este să organizeze aceste scrutine în conformitate cu prevederile legale și să asigure condiții pentru participarea la alegeri a tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de locul aflării lor”. Detalii AICI.
***
Pe 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot iar acesta va decide „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. Detalii AICI.
Autoritățile vor deschide 30 de secții de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană ce dețin acte de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova și au drept de vot. Secțiile vor fi deschise în 21 de localități din perimetrul Zonei de Securitate, precum și în municipiul Chișinău. Distribuirea teritorială pe raioane a secțiilor de votare este următoarea: Anenii Noi – 8; Căușeni – 6; Dubăsari – 6; Florești – 3; Rezina – 3; mun.Chișinău – 2; Criuleni – 1 și Ștefan Vodă – 1.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!