Tiraspolul vrea întărirea măsurilor de control la posturile din Zona de Securitate. Reacția Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul vrea întărirea măsurilor de control la posturile din Zona de Securitate. Reacția Chișinăului

În cadrul ședinței, din 16 martie, a Comisiei Unificate de Control, reprezentanții delegației transnistrene au propus întărirea măsurilor de control la posturile din Zona de Securitate. Motivul invocat întru justificarea acestei propuneri a fost pregătirea presupusul atac terorist asupra mai multor oficiali din regiune. Contactațide NM reprezentanții Biroului politici de reintegrare au menționat autoritățile de la Chișinău vor urmări evoluțiile pe teren și vor interveni cu măsurile de răspuns corespunzătoare.

Delegația transnisteană a propus ca la posturile de control să fie sporite măsurile de verificare prin inspectarea vehiculelor, încărcăturilor, dar și cetățenilor. De asemenea, printre măsurile propuse se numără și stabilirea unei cooperări între autoritățile competente transnistrene și moldovenești.

Contactat de NM Biroul politici de reintegrare a menționat că „Chișinăul în repetate rânduri a enunțat necesitatea evacuării și retragerii necondiționate și imediate a infrastructurii posturilor neautorizate din perimetrul Zonei de Securitate”.

„Sporirea măsurilor de control la asemenea puncte ilegale va încălca și mai mult drepturile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv la libera circulație pe întreg teritoriul țării.Vom urmări cu atenție evoluțiile pe teren și în comun cu autoritățile naționale competente vom interveni cu măsurile de răspuns corespunzătoare”, se artă în răspunsul Biroului.

***

Amintim că, în seara de 9 martie, postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” (Первый Приднестровский) a difuzat un film documentar despre presupusul atentat terorist, prin care s-ar fi urmărit asasinarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, dar și a altor persoane cu funcții înalte din administrația nerecunoscută de la Tiraspol. Pe 10 martie, postul propagandist rusesc RT a anunțat că YouTube a șters materialul, pentru „încălcarea regulilor” comunității.

Ulterior, așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene, Anatolii Gurețki, a anunțat că, ținta atacului terorist despre care s-a pregătit un film documentar, era delegația OSCE. Acesta urma să aibă loc pe 14 februarie, în apropiere de cetatea Tighina, în momentul în care delegația trebuia să se întoarcă la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: