парламент, вотум недоверия, цырдя
Максим Андреев/NewsMaker

Țîrdea, supărat foc pe avocatul poporului: „El cuvinte mai lungi de trei litere nu cunoaște” (VIDEO)

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea s-a arătat indignat de atitudinea avocatului poporului, Mihail Cotorobai. În cadrul ședinței din 15 decembrie a Comisiei politică externă și integrare europeană, parlamentarul a presupus că ombudsmanul nu cunoaște și nu poate pronunța „cuvinte mai lungi de trei litere”. Reacția vine după ce Mihail Cotorobai a criticat cartea „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”, semnată de deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM).

În timpul ședinței de marți a Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, deputații au examinat și un proiect de lege privind instituirea Avocatul Antreprenorilor. În discuție a fost amintită opinia avocatului poporului cu privire la inițiativă. În acel moment, deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a pus la îndoială profesionalismul ombudsmanului.

„Să vă spun un exemplu, numai să nu râdeți. Eu am lucrat timp de 20 de ani la o carte pe care am scris-o, cu 1500 de citate, peste 1000 de rapoarte financiare, 800 de monografii utilizate în engleză, franceză, etc. Nimeni acea carte nu a citit-o, toți au început să o critice, așa-zisa „societate civilă”, baronii, milionarii ăștia, eu înțeleg. Dar când a ieșit avocatul poporului, domnul Cotorobai, care habar nu are ce-i în cartea aceea… Eu presupun că el cuvinte mai lungi de trei litere nu cunoaște, nu le poate pronunța. A ieșit și public m-a călcat în picioare”, a declarat Bogdan Țîrdea.

***

Pe 21 octombrie,  deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a prezentat noua carte „Societatea civilă din Moldova: Sponsorii. ONG-crația. Războaie culturale”. Deputatul povestește despre „armata postmodernistă” finanțată din străinătate, „rețeaua Soros” de ONG-uri și compară bugetele organizațiilor obștești cu bugetele spitalelor. În versiunea deputatului, și NewsMaker a ajuns „în rețeaua lui Soros”.

Șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko s-a arătat „consternat” de atacurile lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din țara noastră. Oficialul a menționat atunci că acestea „ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile”.

Cu o reacție a venit și avocatul poporului, Mihail Cotorobai. Într-o declarație publică, acesta a menționat că „lansarea unor atacuri cu acuzații de activitate de subminare a intereselor statului este în sine un fapt grav, un gest neprietenos care țintește în valorile unei societăți democratice”.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

ALDE, admis în cursa pentru parlamentare, în ciuda problemelor privind validarea conducerii. Spătaru: „Un partid curat începe cu liste curate”

În ciuda problemelor de organizare internă, anunțate anterior de lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, formațiunea se regăsește pe lista celor 25 de partide admise oficial de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Pe 9 iulie, Spătaru avertiza că ALDE riscă să fie exclus din cursă din cauza dificultăților privind validarea conducerii, întrucât listele nominale trebuiau transmise către CEC până la data de 14 iulie.

Pe 15 iulie, după ce CEC a prezentat lista partidelor care pot participa la alegeri, Arina Spătaru a făcut o postare în care a subliniat dificultățile prin care a trecut formațiunea în procesul de reorganizare:

„Când am preluat conducerea partidului, am găsit un ALDE amorțit, cu structuri formale, liste pline cu nume fără chip, fără contabilitate corectă , cu contracte ne anulate la timp – un partid folosit în trecut ca instrument personal, nu ca forță democratică vie”, a declarat fosta deputată.

Lidera ALDE spune că a lansat o reformă internă, prin care a verificat câți membri activi are formațiunea în realitate și câte organizații teritoriale funcționează efectiv.

„Am înțeles că, după deconspirarea publică a planurilor lui Șor, mulți lideri falși vor dispărea. Unii nu vor înțelege ce a fost cu investigația sub acoperire, alții vor fugi pentru că au luat bani din plic. În astfel de circumstanțe să pun lucrurile în ordine, să dau sens implicării politice șiși să redau oamenilor încrederea că aici fiecare membru contează cu adevărat a fost o provocare pentru mine”, a mai afirmat Spătaru.

Amintim că pe 9 iulie, Arina Spătaru, lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), anunța public că formațiunea riscă să nu fie admisă în cursa electorală din cauza neîntrunirii cvorumului necesar pentru aprobarea noii conduceri – mai exact, a componenței Consiliului Politic Național.

Potrivit cerințelor legale, toate partidele care doresc să participe la alegerile parlamentare trebuie să prezinte Agenției Servicii Publice, până la începutul perioadei electorale, lista completă și nominală a membrilor organelor de conducere. În lipsa acestor date, Comisia Electorală Centrală poate refuza admiterea în alegeri.

Spătaru a lansat atunci un apel urgent către membrii partidului să se mobilizeze, atrăgând atenția că miza este dreptul legitim de participare în alegeri: „Dacă nu ne mobilizăm imediat, ALDE riscă să piardă dreptul de a participa la alegeri fără drept de contestație”.

Pe 14 iulie, CEC a publicat lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie, în baza informațiilor furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP). Potrivit CEC, 25 de formațiuni politice întrunesc condițiile legale necesare pentru a intra în cursa electorală. Printre acestea se numără și Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, precum și Partidul „Moldova Mare”, fondat de fosta procuroare Victoria Furtună. Pe de altă parte, partidele „Șansă” și „Renaștere”, membre ale blocului „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor, nu se regăsesc pe lista publicată de CEC.

Totodată, în lista partidelor eligibile se numără și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), lidera căruia, Arina Spătaru, a lucrat sub acoperire în anchetarea unui dosar penal împotriva lui Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: