TOEFL la limba română? Elevii din liceele cu predare în rusă vor putea fi scutiți de examenul de bacalaureat

Elevii din școlile cu predare în limba rusă din Republica Moldova vor putea susține, în premieră, un examen pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba română. Precizarea a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul ediției din 29 mai a emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

Dan Perciun a declarat că autoritățile pregătesc introducerea unei metodologii de certificare a competențelor lingvistice la limba română, similară testelor TOEFL pentru engleză, care va evalua nivelurile de la A1 la C2, începând cu anul 2026.

Vom oferi elevilor din școlile ruse posibilitatea de a fi eliberați de examenul de la limba română dacă vin din timp și susțin un examen după modelul altor limbi străine. Sperăm că asta va fi un impuls ca mai multă lume să vină la aceste cursuri și să ofere și mai multe oportunități pentru a încerca de câteva ori eventual. Iar acest examen, ca și examenul la limba străină, va avea și o componentă orală, ceea ce noi nu avem la BAC. (…) Și, respectiv, această schimbare cred că va impulsiona și îmbunătățirea competențelor de comunicare, pe care ni le dorim în primul rând pentru toți cetățenii R. Moldova”, a menționat ministrul.

Totodată, metodologia va permite și evaluarea profesorilor și funcționarilor publici, pentru a asigura un nivel lingvistic corespunzător.

În același timp, există o disproporție între numărul școlilor care predau în limba rusă și dimensiunea minorității ruse, care reprezintă doar 3,2% din populație. Cu toate acestea, 263 de instituții, adică aproximativ 21%, oferă învățământ exclusiv în limba rusă. Ministrul Educației recunoaște această problemă și o explică prin moștenirea istorică a politicilor de rusificare din trecut.

Obiectivul nostru nu este să trecem de la limba rusă la limba ucraineană, ci să oferim mai mult spațiu limbii române. Strategia vizează extinderea numărului de discipline predate în limba română, inclusiv în regiuni autonome precum Găgăuzia, unde se promovează și limba găgăuză în paralel”, a spus el, potrivit Moldova 1.

Examenele de Bacalaureat, în anul de studii 2024-2025, vor avea loc în perioada 3-20 iunie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

PAS a publicat lista candidaților săi pentru alegerile parlamentare

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care s-a reunit pe 20 iulie, a aprobat lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Facebook/PAS

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: