MAEIE

Trafic de persoane, o amenințare a războiului din Ucraina. Nicu Popescu a prezidat prima ședință din acest an a Comitetului național pentru combatere

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a prezidat prima ședință a Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane din acest an. În cadrul evenimentului, a fost prezentat și aprobat raportul național de realizare a politicii de prevenire și combatere a traficului de persoane pentru anul 2022. 

Vicepremierul Nicu Popescu a subliniat importanța prevenirii traficului de persoane, în special în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și prezenței refugiaților ucraineni pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este esențial să prevenim, să informăm și să luptăm împotriva traficului de ființe umane, în special la frontierele statului nostru. Trebuie să avem grijă în special de copii și femei, care se confruntă cu un risc ridicat de trafic și exploatare.’’ – a subliniat oficialul moldovean.

La fel, a fost prezentat conceptului noului document de politici în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. La finalul evenimentului, participanții au aprobat componența nominală a grupului de experți naționali anti-trafic, DIREX, care vor fi implicați în pregătirea și implementarea primului exercițiu național de instruire anti-trafic bazat pe simulare în Republica Moldova.

Fluxul mare de refugiați din Ucraina în Republica Moldova începând cu 24 februarie 2022, a pus o povară suplimentară pe funcționarii statului din diverse domenii, inclusiv pe cei din domeniul combaterii traficului de ființe umane.

Având în vedere că RM se confruntă, pentru prima dată cu un astfel de flux mare de refugiați, funcționarii publici au nevoie de suport și asistență informațională în domeniul combaterii traficului de ființe umane.

Astfel, specialiștii din diverse domenii, cu atribuții de identificare, asistență conformă şi referire a cazurilor de trafic de ființe umane, au avut posibilitatea să participe la instruiri în cadrul cărora au avut posibilitatea să cunoască despre noile tendințe ale traficului de ființe umane,  cum să identifice corect victimele traficului, să prevină și să combată infracțiunea de traficului de ființe umane în rândul refugiaților dar și a localnicilor.

Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina”, implementat de Asociația Obștească AO „Femeia pentru Societatea Contemporană”, din Programul de granturi „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, realizat cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe, Germania.

Astfel, pe parcursul anului 2022, au fost create parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție, Academia de Poliție Ștefan cel Mare, Consiliile Raionale și Direcțiile Asistență Socială din raioanele Călărași, Strășeni, Orhei și Anenii Noi, pentru organizarea instruirii a 389 de reprezentanți ai Sistemul Național de Referire din aceste regiuni.

De menționat că în cadrul aceluiași proiect a fost lansată Platforma Organizațiilor Societății Civile – “ANTITRAFIC” care își propune să dezvolte domenii de intervenție precum cercetarea traficului de ființe umane, cooperarea și crearea parteneriatelor în combaterea acestui flagel, precum și participarea la elaborarea și implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.  Platforma, prin parteneriatele ce-și propune sa le dezvolte, va contribui inclusiv la consolidarea mecanismelor funcționale de protecție și asistență a victimelor în țările de origine, tranzit și destinație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: