Maia Sandu poate deveni președinte interimar? Ce prevede noul Codul Electoral și ce șanse au socialiștii la Curtea Constituțională
Full Article 5 minutes read

Maia Sandu poate deveni președinte interimar? Ce prevede noul Codul Electoral și ce șanse au socialiștii la Curtea Constituțională

Socialiștii susțin că președinta Maia Sandu își prelungește în mod deliberat mandatul prin amendamente legislative. NM vă spune de ce cred socialiștii așa, care sunt amendamentele și ce legătură are Curtea Constituțională cu aceasta.

Socialiștii și CC

Pe 5 decembrie, socialiștii au contestat la Curtea Constituțională (CC) un amendament la Codul Electoral adoptat în 2022, care prevede organizarea alegerilor prezidențiale timp de două luni din momentul în care postul devine vacant.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrîncea este încrezător că scopul amendamentului inițiat de PAS a fost prelungirea deliberată a mandatului actualei președinte Maia Sandu. Batrîncea a menționat că mandatul președintelui nu poate fi prelungit prin „jocuri juridice periculoase”. „Curtea Constituțională trebuie să anuleze aceste amendamente, un nou președinte trebuie să fie ales cel târziu în octombrie-noiembrie 2024 și să depună jurământul în decembrie. În caz contrar, vom vorbi despre o încercare de uzurpare a puterii prin extinderea ilegală a mandatului prezidențial”, a spus socialistul.

Amendamente și Constituția

Într-adevăr, modificările la Codul Electoral, inițiate de PAS și adoptate de majoritatea parlamentară la sfârșitul anului 2022, au schimbat, printre altele, data alegerilor prezidențiale. Articolul 135 din noua redacție prevede: „Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au loc în termen de două luni din momentul în care funcția de Președinte al Republicii Moldova devine vacantă, în conformitate cu articolul 90 din Constituția Republicii Moldova. Acest articol din Constituție descrie în ce condiții funcția de președinte devine vacanta: „în caz de expirare a mandatului, demisie, demitere din funcție, incapacitate permanentă de a-și îndeplini atribuțiile sau deces”. Același articol prevede că alegerile au loc în termen de două luni din momentul în care postul devine vacant. Este de remarcat faptul că această formulare exactă era în Constituție chiar înainte de modificările operate la Codul Electoral.

În același timp, Codul Electoral, înainte de a fi modificat, conținea o normă diferită de Constituție. Codul prevedea că alegerile prezidențiale au loc nu mai târziu de 30 de zile și nu mai devreme de 60 de zile înainte de expirarea atribuțiilor președintelui. A existat și o opțiune în versiunea veche când alegerile au avut loc în termen de „două luni după ce postul a devenit vacant”. Funcția devine vacantă, prin derogare de la Constituție, numai în caz de demisie a președintelui, demitere din funcție, incapacitate definitivă de a-și îndeplini atribuțiile sau deces, dar nu și în cazul expirării atribuțiilor.

Totodată, Constituția prevede că președintele este ales pentru un mandat de patru ani. Își exercită atribuțiile de la depunerea jurământului până la depunerea jurământului de către următorul președinte. Dar dacă alegerile au loc după expirarea mandatului președintelui, următorul președinte va depune jurământul ulterior. În consecință, mandatul actualului președinte este prelungit.

Directorul executiv al WatchDog, Valeriu Pașa, a remarcat că într-adevăr se conturează o „situație destul de ciudată”. „Se pare că mandatul președintelui poate fi prelungit. După ce atribuțiile președintelui expiră și nu este ales un nou președinte, reiese că actualul președinte va deveni președinte interimar. Legislația ar trebui să fie structurată pentru a preveni astfel de situații. Mandatul ar trebui să dureze patru ani, nu mai mult. Acest lucru nu este bun. Să vedem ce decide Curtea Constituțională”, a spus Pașa.

Dodon și sfatul

Liderul socialiștilor, fostul președinte al Moldovei Igor Dodon, vorbind despre amendamente, a spus că Sandu își prelungește astfel mandatul în mod deliberat. Și a amintit că atât el, cât și Sandu au fost aleși înainte de expirarea împuternicirilor președinților de atunci.

Totodată, Dodon nu a exclus că, datorită acestor amendamente, autoritățile ar dori să organizeze alegeri parlamentare și prezidențiale în aceeași zi: „Dacă doriți să faceți alegeri în aceeași zi, atunci dizolvați parlamentul anticipat și nu prelungiți mandatul [prezidențial]”.

Alegeri în aceeași zi, e posibil sau nu?

Potrivit amendamentelor, care au fost contestate de socialiști, alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc în ianuarie-februarie 2025. Următoarele alegeri parlamentare urmează să fie organizate în vara anului 2025. Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Alexandru Berlinschi a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că Codul Electoral nu interzice organizarea simultană a alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale. Totodată, el a subliniat că termenele de expirare a atribuțiilor președintelui și ale Parlamentului sunt diferite, iar dacă există motive pentru a organiza alegeri simultan, atunci „va trebui găsită o soluție legală, conform căreia mandatul să înceteze mai devreme sau, din contră să fie prelungit.”

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale Pavel Postică, a menționat pentru NM că organizarea alegerilor în aceeași zi este posibilă în cazuri extreme. Dacă vorbim despre situația actuală, atunci, potrivit lui, până acum nu există motive sau soluții pentru organizarea alegerilor în aceeași zi.

Deputatul PAS Radu Marian a declarat pentru NM că problema unificării alegerilor nu se discută în Parlament.

Valeriu Pașa, la rândul său, a subliniat că declarațiile despre o posibilă unificare a clor două scrutine sunt nefondate, întrucât legislația nu are pârghii adecvate. „Astfel de afirmații se încadrează în narațiunea Kremlinului potrivit căreia Sandu „a preluat puterea în Moldova”, a conchis expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: