Peste 138 de mii de persoane din Republica Moldova au intrat în contact direct cu sistemul bancar din Federația Rusă, aflat sub interdicție națională, „Promsvyazbank” (PSB Bank). Numărul persoanelor care au beneficiat de transferuri bănești este mult mai mare, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu. Pe contul celor peste 138 de mii de persoane erau transferați bani și pentru membrii familiilor acestora. Dacă în luna septembrie era documentat transferul a 15 milioane de dolari, la moment cifra ajunge la 39 milioane de dolari. Între timp, pe parcursul lunii octombrie, poliția a reușit să documenteze și să sisteze activitatea a 97 de grupuri de pe Telegram (chatbot-uri interactive). În ultimele, persoanele erau instruite cum să intre în posesia platformei PSB ca să beneficieze de transferuri.
Șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a comunicat, pe 24 octombrie, noi detalii din schema de corupere a electoratului prin sistemul bancar, aflat sub interdicția națională, PSB Bank.
„Sistemul de transfer PSB a început la finele primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire, instalare a acestor aplicații era realizat prin acele boturi de pe Telegram, unde cumva accesul altor persoane terțe era mult mai limitat”, a precizat Cernăuțeanu.
El a spus că doar pe parcursul lunii octombrie, poliția a reușit să documenteze și să sisteze activitatea a astfel de boturi de pe Telegram în 97 de grupuri, unde persoanele erau instruite și pregătite pentru a putea intra în posesia platformei PSB ca să beneficieze de aceste transferuri.
Numerele unice din Republica Moldova care au intrat în contact cu PSB Bank au fost peste 138 de mii. Toți acești utilizatori au fost documentați până la ziua de 23 octombrie. „Aceasta nu înseamnă că noi avem atâtea persoane, acesta este numărul din cadrul unei familii. (…) Această persoană de contact sau transferurile pe contul său se realiza și pentru al doilea, al treilea membru”, a adăugat Cernăuțeanu. „Forma intenționată era de a corupe masiv electoratul”, a comunicat șeful IGP.
Potrivit lui Cernăuțeanu, dacă în luna septembrie era documentat transferul către aceste persoane a 15 milioane de dolari, la moment cifra ajunge la 39 milioane de dolari. Cernăuțeanu a menționat că doar în luna octombrie au fost transferați peste 24 milioane de dolari pentru coruperea electoratului. Până la scrutinul din 20 octombrie, transferurile masive au venit între 14 și 17 octombrie.
„Important este ca toți cetățenii noștri să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală. (…) Sunt atrase în organizația criminală Șor. Noi vorbim de o organizație criminală care prin diferite forme de finanțare, de corupere, de fapt urmăresc interesele unei organizații criminale”, a declarat Cernăuțeanu. „Chiar la ziua de astăzi, într-un raion din nordul țării, am fost contactați de cetățeni care comunică că fără acordul lor le-au fost instalate aceste aplicații, au fost cumva duși în eroare și că el nu vreau să utilizeze aceste mijloace financiare și roagă să fie atrase la răspundere persoanele care se fac vinovate”, a mai spus el.
***
Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. Tot pe 20 octombrie s-a desfășurat referendumul pentru viitorul direcției politice a țării. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat votul în favoarea modificării Constituției. Pentru opțiunea „DA” au votat 751.235 de cetățeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opțiunea „NU”, reprezentând 49,54%.
Urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a ieșit la declarații în fața jurnaliștilor. Ea a spus că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.
În ajun, pe 23 octombrie, Centrul Național Anticorupție anunța că mai multe persoane din Republica Moldova au primit amenzi între 25 de mii și 37 500 de lei, după ce s-a constatat contravenția de corupere electorală pasivă. În total suma amenzilor se ridică la circa 1 milion de lei. Instituția a adăugat că a primit, de la poliție, peste 350 de procese verbale cu privire la coruperea alegătorilor. Procesele verbale sunt în proces de examinare. Detalii AICI.
Înainte de aceasta, pe 22 octombrie, poliția anunța că investighează peste 400 de persoane suspectate de coruperea alegătorilor. Aceste persoane sunt acuzate că au acceptat bani în schimbul voturilor. Majoritatea celor vizați colaborau cu ancheta. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!