Transnistria: cea mai mică rată de participare la alegerile prezidențiale ruse din ultimii 18 ani. Câți și-au dat votul pentru Putin

Vladimir Putin, președintele ales al Federației Ruse, potrivit rezultatelor preliminare, a fost votat de 97 la sută din alegătorii din regiunea transnistreană, care au participat la alegerile prezidențiale organizate ilegal pe 17 martie, în stânga Nistrului. Presa de la Tiraspol anunță că liderul în exercițiu de la Kremlin, care a ordinat invadarea militară a Ucrainei în 2022, provocând un război la hotarul cu Moldova, a fost votat, în total, de aproape 45 de mii de ruși din regiune, din cei peste 46 de mii care au participat la scrutin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezență la vot la prezidențiale organizate de Rusia în stânga Nistrului, din ultimii 18 ani.

În regiunea transnistreană, 44.797 de ruși care locuiesc în zonă și-au votat pentru actualul șef al statului rus, Vladimir Putin. Cifra reprezintă 97% din participanții la vot.

La polul opus, cei trei contracandidați ai lui Putin au obținut, în Transnistria, cumulativ, nici 1000 de voturi. Mai exact, pentru vicepreședintele Dumei de Stat Vladislav Davankov din partea formațiunii „Oameni Noi” și-au dat votul 398 de ruși din stânga Nistrului, ceea ce înseamnă 0,86%.

Deputatul comunist Nikolai Haritonov a obținut 383 de voturi sau 0,83% din sufragii.

Pentru liderul Partidului Democrat-Liberal Rus Leonid Sluțki, tot el șef al comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, și-au dat votul 208 de ruși din regiunea transnistreană, ceea ce înseamnă 0,45% din numărul tuturor participanților la vot.

Alte 396 de buletine de vot (0,86%) au fost declarate nule.

Potrivit presei locale, la alegerile din stânga Nistrului, organizate de Moscova în ciuda interdicției Chișinăului, au participat 46.179 de cetățeni ruși cu drept de vot. Aceasta este cea mai mică prezență la vot la alegerile prezidențiale din Rusia organizate în regiunea transnistreană, în ultimii 18 ani. Vezi detalii despre ce urmărește Rusia prin desfășurarea alegerilor preidențiale în Transnistria și cum s-a votat la scrutinele anterioare – în analiza Promo-LEX.

Vladimir Putin, reales președinte al Rusiei // Rezultat preliminar

Vladimir Putin rămâne la putere. Liderul de la Kremlin, care a ordonat invadarea militară a Ucrainei în 2022, și-a asigurat duminică cel de-al cincilea mandat, după ce a obținut, potrivit primelor rezultate oficiale, peste 87% din voturi, într-un scrutin de trei zile. Datele au fost publicate de Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după procesarea a 99,75% din voturi. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Deși se află în afara Republicii Moldova de aproape cinci luni, deputata Marina Tauber – apropiată de oligarhul fugar Ilan Șor – figurează printre coautorii unui proiect legislativ care propune modificarea Constituției. Inițiativa prevede ca legislația națională să aibă prioritate față de deciziile instituțiilor internaționale, inclusiv ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Proiectul, semnat de cinci deputați independenți afiliați lui Ilan Șor, condamnat definitiv în dosarul „furtul miliardului”, prevede crearea unui grup de lucru în vederea modificării Constituției.

Printre propunerile înaintate se numără posibilitatea ca Republica Moldova să refuze aplicarea deciziilor instituțiilor internaționale, dacă acestea contravin Constituției, precum și interzicerea achitării despăgubirilor stabilite de acestea din bugetul de stat.

Autorii mai propun ca eventualele despăgubiri să fie recuperate de la persoanele considerate responsabile, nu de la stat.

Potrivit deputaților, „aplicarea directă și necondiționată a normelor internaționale în Republica Moldova poate duce la pierderea statalității și independenței”.

Până în prezent, proiectul nu a fost înregistrat oficial în Parlament.

**

Marina Tauber este acuzată în Republica Moldova de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și de acceptarea banilor din partea unui grup criminal organizat. Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci Tauber nu s-a mai întors în țară.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei. În februarie, Parlamentul a decis să suspende plata salariilor și a indemnizațiilor, motivând absențele nemotivate ale parlamentarei de la activitatea legislativă.

Numele Marinei Tauber apare pe mai multe liste internaționale de sancțiuni, inclusiv cea a Regatului Unit. De asemenea, Uniunea Europeană a prelungit recent sancțiunile aplicate unui grup de 16 persoane acuzate de tentative de destabilizare a Republicii Moldova – printre care se regăsesc atât Marina Tauber, cât și Ilan Șor.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află în prezent la Moscova. Pe 9 mai, aceasta a publicat o fotografie pe rețelele sociale, alături de Ilan Șor și alți susținători ai fostului partid declarat neconstituțional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Rosé Day – cea mai mare petrecere roz, inspirată de Hollywood, la Castel Mimi.

Vara începe cu o mega-petrecere în aer liber la Castel Mimi, pe 7 iunie. Rosé Day, ediţia VI-a, este în acest an este inspirată din cinematografie şi atmosfera de la Hollywood, şi poartă denumirea de “Cinema Star”. Familiile şi prietenii sunt aşteptaţi să petreacă frumos timpul împreună la un picnic pe iarbă verde, cu jocuri sportive, ademeniţi de aroma bucatelor, pregătite la Open Air Kitchen sub privirile gurmanzilor.

Asemeni renumitelor gale din capitala mondială a filmului, la Castel Mimi va fi întins un covor roz pe care vor păşi toţi participanţii, surprinşi de obiectivele foto. Oaspeţii vor putea viziona scurtmetraje de filme şi desene animate celebre, savurând nelimitat din vinul zilei, medaliat cu Aur la numeroase concursuri internaţionale – Rara Neagră Rosé.

Pentru cei care nu au viziat niciodată singurul castel vinicol din Republica Moldova, acum veţi avea ocazia să o faceţi. Ghidul vă va duce pe urmele istoriiei în beciurile ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. 

Pe toată durata zilei şi serii, muzica bună va răsuna pe scena de la Castel Mimi, interpretată de Nikorasong Band și SunStroke Project, care vor binedispune publicul cu ritmuri retro. Pregătiţi-vă să dansaţi pe cele mai populare hituri locale şi internaţionale.

Dacă vă număraţi printre persoanele care preferă distracţia şi buna dispoziţie, atunci respectaţi ţinuta vestimentară anunţată de organizatori, renunţaţi la tocuri şi încălţăminte incomodă, lăsaţi automobilele acasă şi urcaţi în trenul vinului care vă duce direct la cea mai mare petrecere rosé din ţară, care are loc la Castel Mimi. Detalii despre acces şi dress code aflaţi pe castelmimi.md

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că a fost citat la poliție pentru că a purtat pe 9 mai panglica Sfântul Gheorghe. Pe o rețea de socializare, el a scris că nu are de gând să renunțe la „simbolurile Victoriei”. „În 2022 au încercat să mă amendeze, însă am contestat decizia în instanță și am câștigat procesul. Așa se va întâmpla și acum”, a comunicat socialistul.

„Am primit o „invitație” să mă prezint la poliție. Vor să mă interogheze, de ce pe 9 mai eu am fost la Marșul Victoriei din Chișinău cu panglica Sfântului Gheorghe. (…) Am spus deja anterior și repet: nu am de gând să renunț la simbolurile Victoriei doar pentru că așa vor Maia Sandu și PAS. (…) Panglica Sfântului Gheorghe nu este politică. Este o amintire despre cei care au luptat pentru pace cu prețul vieții lor și un simbol al faptului că nu uităm acest lucru”, a scris Dodon pe Facebook.

În continuare, el a precizat ce urmează să întreprindă.

„În 2022 au încercat deja să mă amendeze pentru că am purtat panglica Sfântului Gheorghe la Marșul Victoriei, însă am contestat această decizie în instanță și am câștigat procesul. Așa se va întâmpla și acum. Iar atunci când vom ajunge la putere, vom anula această lege anti-popor și vom reda simbolurilor Victoriei respectul și cinstea cuvenite în societate”, a adăugat Dodon.

Din 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea, purtarea sau răspândirea panglicii Sf. Gheorghe și a literelor „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei. Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 9000 la 18 000 de lei iar, cele juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Pe 28 mai curent, șefa MAI, Daniela Misail-Nichitin, a anunțat că șapte deputați riscă amenzi pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în timpul evenimentelor din 9 mai. Ministra a precizat că, în cazul în care cei șapte parlamentari nu vor da curs citațiilor expediate de poliție, deciziile privind contravențiile vor fi luate în lipsa lor. În total, poliția a documentat 70 de cazuri de purtare a panglicii interzise, dintre care 55 în Chișinău, a anunțat șefa MAI.

Anterior, consilierul municipal din Bălți, Maxim Moroșan (PSRM), a anunțat că a fost amendat cu 4500 de lei pentru purtarea panglicii pe 9 mai. Despre amenzi și citații similare au vorbit și lidera partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, consilierul municipal din Bălți, Viaceslav Jucov (același partid), precum și lidera organizației „Izvorul Speranței”, Diana Karpinski.

La Marșul Victoriei din 9 mai, panglica Sfântului Gheorghe a fost observată inclusiv pe hainele liderului PSRM, Igor Dodon. El a purtat panglica și în 2022 și a fost amendat cu 9000 de lei. Ziarul de Gardă a scris în martie 2024 că Dodon a scăpat de această amendă. Judecătoria Chișinău a constatat că procesul-verbal a fost întocmit cu încălcarea procedurii. Instanța a reținut că Dodon, după cum a spus chiar el, „a purtat panglica bicoloră negru-portocaliu în contextul comemorării Zilei Victoriei și nu a utilizat această panglică în susținerea agresiunii militare și al propagandei, așa cum a fost invocat în procesul-verbal cu privire la contravenție contestat, or, careva probe sau informații nu au fost prezentate de către agentul constatator în susținerea învinuirii aduse”.

Ucraina va importa gaze din Grecia, prin Republica Moldova, la un tarif unic cu o reducere de 25%. Potrivit Ministerului Energiei, pentru a face acest lucru posibil, operatorii de transport din Bulgaria, Grecia, Moldova, România și Ucraina vor oferi, în perioada iunie – octombrie 2025, un produs comun lunar de rută pentru capacitate fermă. Ministerul a subliniat că această inițiativă va contribui la reducerea tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemului de gaze din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, gazele vor fi transportate din Grecia în Ucraina prin ruta transbalcanică, adică prin următoarele puncte de interconectare: Sidirokastron/ Kulata, Kardam/ Negru Vodă, Isaccea/Orlovka, Căușeni / Grebeniki.

Produsul lunar de capacitate pentru luna iunie 2025, în mărime de 31 356 129 kWh/zi, va fi oferit pe platforma regională de rezervare (RBP) în 29 mai 2025.

„Având în vedere timpul limitat până la licitație, în cazul în care o cantitate semnificativă din capacitatea oferită rămâne nerezervată, OST iau în considerare să organizeze o altă licitație pentru restul lunii, la o dată care va fi anunțată în comun. Ulterior, în cea de-a patra zi de luni a fiecărei luni, sunt planificate licitațiile de produse de capacitate pentru luna calendaristică următoare. Mecanismul de licitație cu preț uniform va fi implementat pentru alocarea de capacitate”, precizează Ministerul.

Până în octombrie 2025, Ucraina urmează să injecteze aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale în instalațiile sale de înmagazinare subterană pentru a se pregăti pentru sezonul de iarnă și pentru a garanta securitatea consumatorilor vulnerabili.

„Această acțiune comună de solidaritate a OST vizează satisfacerea nevoilor urgente ale Ucrainei, având în vedere poziția critică în care a fost pusă țara. Aceasta va facilita procurarea de către Ucraina a unei părți din cantitățile necesare prin surse diverse, inclusiv GNL din SUA și alte surse fiabile prin ruta transbalcanică, permițând diversificarea și creșterea siguranței în aprovizionare”, menționează Ministerul Energiei.

Potrivit publicației zn.ua, până acum gazul nu era livrat în Ucraina prin coridorul transbalcanic din cauza costurilor ridicate de tranzit. Fostul director al Operatorului Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina, Serghei Makogon, a explicat că transportul gazelor din terminalele GNL din Grecia era de aproape patru ori mai scump decât din terminalele din Polonia sau Croația, deși distanțele sunt comparabile.

Însă, operatorii din cele cinci țări au convenit asupra unei reduceri de 25% a tarifului, ceea ce face ca ruta să devină viabilă din punct de vedere economic.

Care sunt beneficiile pentru Moldova

Potrivit Ministerului Energiei, livrările de gaze prin acest coridor vor duce la o utilizare mai eficientă a infrastructurii operatorilor din țările aflate pe traseu, inclusiv Moldova.

„Acest lucru, la rândul său, va duce la creșterea veniturilor pentru operatori care vor fi generate din vânzarea capacității neutilizate până în prezent și, astfel, la o reducere a tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemelor de transport al gazelor din Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina”, subliniază Ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Un grup de membri și simpatizanți ai Partidului „Inima Moldovei”, formațiune condusă de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, au protestat astăzi în fața Parlamentului. Manifestanții au acuzat guvernarea că ar intenționa să numească judecători „comozi” la Curtea Constituțională, în contextul expirării mandatelor a cinci din șase magistrați. Opoziția trebuie să participe la alegerea noilor judecători, spun protestatarii, pentru a garanta independența Înaltei Curți.

„PAS se grăbește se numească alți judecători, ascultători și ușor controlabili, deoarece au nevoie de o curte de buzunar, dar nu de o Curte Constituțională care să anuleze alegerile dacă rezultatele nu le convin”, a declarat Vitalie Blănari, membru al partidului. Acesta susține că formațiunea pe care o reprezintă este gata să sprijine candidați independenți, fără afiliere politică.

La rândul său, Olga Gorban, reprezentantă a partidului, a acuzat guvernarea că ar „transforma Curtea Constituțională într-un birou de partid”: „O instanță care ar trebui să apere legea, este folosit pentru a pregătit fraudarea alegerilor. Cerem Parlamentului să aleagă judecători noi, care să fie corecți, să lucreze pentru toți cetățenii, nu doar pentru un partid”.

NewsMaker a solicitat o reacție din partea Curții Constituționale și a Partidului Acțiune și Solidaritate, însă până la publicarea știrii nu am primit un răspuns.

Recent, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Radu Marian, a declarat pentru NewsMaker că membrii Înaltei Curți vor fi numiți cu respectarea prevederilor legale.

„Conform legii cu privire la Curtea Constituțională, membrii Curții se numesc de către cele 3 instituții – Guvern, Parlament, CSM. Membrii sunt desemnați începând cu 3 luni înainte de expirarea mandatului, adică până pe 16 august. Membrii vor fi numiți după criterii profesionale, așa încât să asigure respectarea Constituției”, a declarat Radu Marian.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: