Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că nu cunoaște cine a organizat protestul din fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în condițiile în care „trebuie să fim foarte atenți pentru că avem două realități”. Șefia Parlamentului a spus că dreptul de a protesta este al cetățenilor „atât timp cât este exercitat într-un cadrul legal care nu instigă la acțiuni de destabilizare a situației”.
În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, Grosu a spus că oamenii legii trebuie să comunice informații cu privire la protest.
„MAI-ul, forțele de ordine, e bine să ne spună în detaliu ce a fost acolo, ce fel de protest a fost. Trebuie să fim foarte atenți pentru că avem două realități. Pe de o parte, a protesta e ceva firesc, în regulă, în societatea noastră. Protestează lumea și în fața Președinției, Parlamentului și alte instituții. Și mai avem și o altă realitate, sunt tot felul de provocatori și încercări de a destabiliza situația”, a spus Grosu.
„Trebuie să vedem cine sunt organizatorii. Sincer, nu cunosc. Dar vă promit că o să solicit informații să înțelegem foarte bine ce a fost acolo”, a precizat șefia Parlamentului.
Totodată, el a mai spus că instituțiile trebuie să fie vigilente în toate cazurile.
„Repet, dreptul de a protesta – da – este al cetățenilor atâta timp cât este exercitat într-un cadrul legal care nu aduce prejudicii ordinii publice sau nu instigă la anumite acțiuni de destabilizare a situației”, a adăugat Grosu.
Întrebat dacă, Serviciul de Informații și Securitate este suficient de vigilent pentru acțiunile care vin să destabilizeze situația, Grosu a spus: „Toți cei care încearcă să destabilizeze situația, să provoace, sunt foarte atent monitorizați de organele competente. Iar cei care direct sfidează legea și instigă la destabilizări vor răspunde în fața legii. Noi nu o să permitem ca cineva să se joace cu securitatea oamenilor. Aici o să se intervină hotărât în raport cu astfel de persoane”, a conchis șefia Parlamentului.
***
Amintim că ambasadorul Republicii Moldova în Rusia Lilian Darii a fost chemat la Ministerul rus de Externe pentru explicații. Potrivit agenției TASS, diplomatului i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu manifestația care s-a desfășurat în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a confirmat convocarea ambasadorului în legătură cu mitingul de la Ambasada Rusiei la Chișinău din 24 martie.
Pe 24 martie, în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău s-a desfășurat un protest față de războiul din Ucraina. Participanții au adus pancarte cu mesaje precum „Nu războiului”, „Putin ucide copii”, „Ucraina, te iubesc”.
Activiștii au adus și coroane, dar și o păpușă împăiată care l-ar înfățișa pe președintele rus, Vladimir Putin. Manifestații de acest fel se desfășoară zilnic în fața misiunii diplomatice, de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.