Republica Moldova a denunțat încă trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost votate în prima și a doua lectură de Parlament. Astfel, a fost denunțat ACORDUL cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, ACORDUL cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI și ACORDUL cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI.
Potrivit Ministerului Energiei, prevederile Acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele membre CSI în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova. Asta în contextul în care, din 2021, țara noastră se confruntă cu o criză energetică fără precedent, cauzată inclusiv de limitarea livrărilor de gaze naturale furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz”. Totodată, creșterea galopantă a prețurilor în regiune, la diferite tipuri de resurse energetice, este cauzată de conflictul inițiat de Federația Rusă, o parte semnatară a acestui Acord.
A fost denunțat și Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI, întrucât prevederile documentului nu mai pot fi aplicate din punct de vedere tehnic. Prevederile documentului nu se mai aliniază la direcțiile prioritare ale Republicii Moldova de dezvoltare a sectorului electroenergetic, care vizează armonizarea legislației din domeniu cu acquis-ul Uniunii Europene și integrarea pieței de energie națională cu piețele UE.
„Denunțarea Acordului privind tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI reafirmă intenția Republicii Moldova de a aprofunda relațiile de cooperare și integrarea în piețele europene de energie”, se arată în comunicatul legislativului.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și deputații ex-Partidului „ȘOR” au boicotat ședința Parlamentului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
NM Espresso: MMZ din Rîbnița și-a reluat activitatea, Polonia a deportat 13 cetățeni moldoveni, iar la Chișinău se prăbușește podul de pe strada Ismail
Uzina metalurgică moldovenească din Rîbnița și-a reluat activitatea — Transnistria primește din nou până la 2,2 milioane de metri cubi de gaz pe zi, a anunțat publicația «MOST». Totodată, Centrala electrică de la Cuciurgan a crescut producția de energie electrică până la 250 MW, în ciuda unui acord cu Chișinăul de a nu folosi gazul pentru industrie.
Anterior, liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, avertizase despre riscul unui «colaps financiar și social» pe fundalul crizei energetice și al reducerii producției industriale aproape la jumătate.
Între timp, Sovietul Suprem al Transnistriei a adoptat o lege care interzice «propaganda LGBT, schimbarea de sex și renunțarea la procreare». În stânga Nistrului, aceste acțiuni se pedepsesc acum cu amenzi și suspendarea activității, dacă este vorba despre o persoană juridică.
Moldova și Polonia
Polonia a deportat 40 de cetățeni străini, printre care 13 moldoveni, «din motive de securitate și ordine publică». Printre cei expulzați se numără persoane suspectate de încălcarea regulilor de imigrare, conducere în stare de ebrietate și sprijinirea migranților ilegali.
Ministerul de Externe al Moldovei a confirmat deportarea cetățenilor moldoveni, precizând că zborul charter a fost organizat «în cadrul mecanismului de readmisie». Ministerul a menționat că o operațiune similară a avut loc și în aprilie.
Concertul lui Usatîi: reacția autorităților
Autoritățile Republicii Moldova au calificat drept «o insultă la adresa memoriei noastre colective» concertul cu artiști ruși organizat de Renato Usatîi la Chișinău. Concertul a avut loc în apropierea expoziției «Trenul durerii», dedicată deportărilor staliniste.
Autoritățile au acuzat primăria că a permis desfășurarea concertului în apropierea expoziției.
Ion Sturza
Primăria a replicat că administrația orașului «doar înregistrează evenimentele», fără a le autoriza sau interzice, și a acuzat guvernarea de «manipulare».
Protestul partidului Vlah
Partidul «Inima Moldovei» al Irinei Vlah a organizat un protest în fața Președinției, acuzând-o pe Maia Sandu de amestec în alegeri în favoarea PAS. Vlah a declarat că are dovezi privind falsificarea alegerilor și a promis că în noul parlament va crea o comisie de anchetă privind «abuzurile și finanțările ilegale».
Ea a îndemnat opoziția să se unească și să «apere fiecare vot», mai ales în diasporă.
Braga a respins acuzațiile drept «nefondate», declarând că, de la numirea sa în funcție, în anul 2022, nu a semnat niciun contract cu întreprinderea sa.
Un pod din Chișinău se prăbușește
O bucată de beton s-a desprins din structura podului de pe strada Ismail din Chișinău și a căzut chiar în fața unei mașini aflate în trafic — din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Primăria a comentat incidentul, spunând că proiectul de reparație a podului este «în faza de verificare», iar după finalizarea acesteia vor începe achizițiile publice.
Autoritățile municipale au menționat că se efectuează deja «lucrări pentru consolidarea siguranței podului» și au promis o reparație capitală în viitor.
Greva avocaților: continuare
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că situația în justiție rămâne «sub control», în ciuda grevei avocaților, dar a admis posibile întârzieri în examinarea cauzelor. Ea a dat asigurări că ministerul poartă consultări cu avocații și «nu va admite blocaje de sistem» sau încălcări ale drepturilor cetățenilor.
Alegerile din Boldurești: continuare
CEC a decis organizarea de noi alegeri în comuna Boldurești, după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia de invalidare a rezultatelor turului doi, în care a câștigat Nicanor Ciochină, acuzat în dosarul adolescentului care a decedat în urma accidentului produs de acesta. CEC a admis contestația contracandidatului Sergiu Bulicanu și a declarat nul turul doi al alegerilor. Decizia a fost luată cu șase voturi pentru și două abțineri.
Studii universitare la distanță
Începând de săptămâna viitoare, în Moldova debutează etapa principală de admitere în universități, iar pentru prima dată candidații pot alege forma de învățământ la distanță. Conform noilor reglementări, programele cu frecvență pot fi adaptate în format online, cu excepția domeniilor precum medicina, arhitectura sau artele.
Aeroportul Chișinău va purta numele lui Eugen Doga
Guvernul a aprobat un proiect de lege privind atribuirea numelui compozitorului Eugen Doga Aeroportului Internațional Chișinău.
Andrei Mardari / NewsMaker
Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a numit această decizie «un gest de recunoștință națională» față de maestru, iar premierul Dorin Recean a subliniat că «Moldova este capabilă să dea naștere la talente remarcabile».
Calea Ferată
Întreprinderea de stat «Calea Ferată din Moldova» va organiza licitații pentru vânzarea a 82 de locomotive, 41 de vagoane de pasageri și 90 de boghiuri (cărucioare). De asemenea, va da în arendă două imobile amplasate în Chișinău.
Banii obținuți vor fi folosiți pentru achitarea restanțelor salariale față de angajați.
Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a calificat situația drept «tristă» și a declarat că 267 de enoriași s-au pronunțat împotriva deciziei parohului, iar comunitatea are deja un nou preot.
Moșneguțu a subliniat că decizia privind apartenența parohiei trebuie să aparțină comunității. Poliția a documentat incidentul și a promis să-i tragă la răspundere pe toți participanții.