Igor Cecan / NewsMaker

Trei întrebări pentru Maia Sandu. Ce va obține Moldova după vizita la New York?

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu și-a început marți, 20 septembrie, vizita de două zile la New York, unde se desfășoară lucrările celei de-a 77-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA). Aceasta este însoțită de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și de ambasadorul Gheorghe Leucă, reprezentant permanent al Moldovei la ONU. Șefa statului a avut un program foarte încărcat – ziua a început cu o întrevedere cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și s-a încheiat cu o discuție cu omologul său kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

Programul Maiei Sandu la ONU a fost modificat în ultimul moment. Și nu o singură dată. Potrivit surselor NM, șefa statului urma să ajungă la New York încă în ajun, pe 19 septembrie, unde urma să țină un discurs în cadrul Summitului ONU „Transformarea Educației”. Agenda a fost dată peste cap din cauza invitației de a participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care au avut loc luni, iar șefa statului a fost nevoită să înregistreze o adresare video, care a fost difuzată în timpul discuțiilor. La masa rotundă, Republica Moldova a fost reprezentantă de către ambasadorul Gheorghe Leucă.

Adresarea Maiei Sandu la Summitul ONU ”Transformarea Educației”
Foto: NewsMaker
Reprezentantul permanent al RM la ONU, ambasadorul Gheorghe Leucă, Foto: Newsmaker

De la Londra, Maia Sandu s-a îndreptat spre New York cu avionul omologului său polonez, Andrzej Duda. Cei doi, însă, nu au fost singuri. Duda i-a invitat și pe Alar Karis, președintele Estoniei, dar și pe Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, să se alăture cursei spre New York. În imaginile distribuite pe Twitter de Jakub Kumoch, secretar de stat la cancelaria președinției poloneze, Maia Sandu stă lângă secretarul general Jens Stoltenberg. Șefa statului a optat pentru o ținută casual – inclusiv încălțăminte sport.

Vicepremierul Nicu Popescu a venit la New York cu un alt zbor, de la Chișinău.

Maia Sandu s-a întâlnit și a doua zi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au avut o întrevedere care a durat aproximativ 30 de minute. „Am discutat despre situația de securitate din regiune, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și riscurile sale pentru Moldova, precum și modalități de creștere a rezistenței regionale și naționale. Am reafirmat importanța promovării dialogului și a evitării noilor escalade militare”, a scris Sandu pe Twitter.  La discuția dintre președinta Maia Sandu și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost prezent și vicepremierul Nicu Popescu.

Igor Cecan / NewsMaker
Igor Cecan / NewsMaker
Igor Cecan / NewsMaker

Șefa statului s-a întâlnit la New York și cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. După această discuție de circa jumătate de oră, Maia Sandu s-a îndreptat la un eveniment găzduit de administratoarea USAID, Samantha Power, în marja Segmentului UNGA77.

Igor Cecan / NewsMaker

La eveniment a fost prezent și secretarul american de stat Antony Blinken, iar președinta R. Moldovei a fost invitată să ocupe din dreapta oficialului american. Referindu-se la R. Moldova, șeful diplomației americane atins-o ușor pe braț pe președinta Maia Sandu (min.30.55).

În Moldova, alegătorii au ieșit în număr mare ca să acorde încredere guvernului pro-reforme, cu o platformă anti-corupție. Aș vrea să îmi exprim admirația personală pentru doamna președinte și toți colegii. Vă confruntați cu o provocare extraordinară în circumstanțe dificile, dar să știți că SUA este și rămân partenerul Dvs în toate”, a declarat Blinken.

 

Igor Cecan/NewsMaker

Samantha Power, care potrivit aprecierilor experților ar putea fi următorul secretar american de stat, s-a referit la Maia Sandu drept prima femeie-președinte de țară din Moldova. Administratoarea USAID a mai menționat că Moldova găzduiește cel mai mare număr de refugiați din Ucraina „per capita” decât oricare altă țară. „De asemenea, s-a întâmplat așa că dna Sandu este eroul personal al fiicei mele, o dovadă a faptului că fetele pot face orice”, a mai spus Power, aducând zâmbete pe fețele invitaților.

 

„Dna Sandu este eroul personal al fiicei mele, o dovadă a faptului că fetele pot face orice”

Igor Cecan / NewsMaker
Igor Cecan / NewsMaker

La rândul său, Maia Sandu a avut un discurs prin intermediul căruia a încercat să convingă investitorii să vină în Moldova. Președinta Republicii Moldova nu a uitat să amintească de dependența Chișinăului de gazul rusesc și de găzduirea refugiaților care au fugit din calea războiului din Ucraina. Accentul a fost pus, însă, pe eforturile R. Moldova în lupta anti-corupție și reforma justiției. Președinta țării a amintit  și de noul procuror-șef anticorupție, Veronica Dragalin:

„Un fost procuror federal este în fruntea Procuraturii Anticorupție din Moldova – o persoană din afara sistemului, care va aduce mai multă credibilitate sistemului. Mesajul pe care vreau să îl transmit sectorului privat este că în politică există campioni și trebuie să poți să îi ajuți pe campioni. Politica poate fi murdară, însă din când în când obții miniștri-campioni, iar alteori – țări-campioane la reforme, unde există cu adevărat voință politică și pur și simplu trebuie să poți să le ajuți. Poți ajuta prin finanțarea unui program în Moldova, care ne-ar ajuta să îmbunătățim calitatea învățământului. Pentru că eu cred că acest lucru este cel mai important – îmbunătățirea calității educației”.

Igor Cecan / NewsMaker

Ulterior, președinta țării Maia Sandu a participat la evenimentul organizat de Clinton Global Inițiative – o fundație a soților Bill și Hilary Clinton (ex-președintele SUA și ex-secretar american de Stat), care conectează demnitari de stat, oameni de afaceri, filantropi, organizații și jurnaliști. Șefa statului și-a început discursul cu un mesaj de felicitare pentru Igor Klimenko, un adolescent de 17 ani originar din Kiev, care a reușit să inventeze o dronă care detectează mine chiar în timp ce se afla într-un adăpost antiaerian. Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru poporul ucrainean.

Vă apărați propria țară, apărați și țara mea și libertatea moldovenilor, luptați pentru o lume liberă și noi apreciem acest lucru foarte mult. Ucraina are nevoie de susținerea noastră”, a menționat șefa statului. Aceasta a vorbit din nou despre importanța educației și investițiilor în acest domeniu.

Igor Cecan / NewsMaker
Igor Cecan / NewsMaker
Igor Cecan / NewsMaker

După un discurs care a durat mai mult de un sfert de oră, Maia Sandu a revenit la sediul ONU. A urmat o întrevedere cu ușile închise cu secretarul general al Organizației, Antonio Guterres.

Maia Sandu și Antonio Guterres

Pe final de zi, șefa statului a avut o discuție cu președintele Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev.

Igor Cecan/NewsMaker
Igor Cecan/NewsMaker

A fost sau nu abordat subiectul gazelor naturale pentru Moldova, drept alternativă pentru gazul rusesc? Cât de îngrijorate sunt primele persoane în stat de mesajul pe care urmează să îl transmită pe 21 septembrie președintele rus Vladimir Putin și care ar putea indica o mobilizare generală? S-au discutat despre securitatea țării cu secretarul general al NATO și cu alți parteneri ai Republicii Moldova? La ce trebuie să ne așteptăm? Sunt întrebările la care, deocamdată, nu am găsit răspuns.

Astăzi, șefa statului nu a făcut declarații de presă. Urmează a doua zi a Delegației R. Moldova la UNGA, iar președinta țării va avea o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În jurul orei 19:00, ora Moldovei, șefa statului va ține un discurs în plenul UNGA.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: