VIDEO Maia Sandu la Summit-ul ONU „Transformarea educației”: „Să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Maia Sandu la Summit-ul ONU „Transformarea educației”: „Să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară”

„Angajamentul nostru față de cetățenii țării noastre, după pandemie, este dublu: în primul rând, recuperarea pierderilor din educație și, în al doilea rând, construirea unui sistem mai bun, bazat pe lecțiile valoroase pe care le-am învățat cu toții”. Așa și-a început discursul președinta Maia Sandu la Summit-ului ONU „Transformarea educației” desfășurat la New York. Șefa statului a reiterat că Republica Moldova se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară: agresiunea rusă împotriva țării vecine Ucraina.

„În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrând dedicația cetățenilor și profesorilor noștri. Vă rog să-mi permiteți să-i onorez și să-i laud pe profesorii noștri dedicați, în fața dumneavoastră”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a mai spus că educația online nu este menită să înlocuiască, ci să completeze educația tradițională, cea față în față.

„Adevărul este că, astfel, copiii învață și cum sunt profesorii, nu doar ceea ce știu profesorii. Prin urmare, dincolo de conținut, conectivitate și dispozitive, esențial este nivelul de implicare a copiilor în procesul educațional”, a precizat șefa statului.

Și implicarea copiilor în educație este mare, doar dacă educația reprezintă o dinamică socială puternică în țările noastre, doar dacă profesorii sunt modele centrale care pot să inspire și spre care copiii noștri pot să aspire, a continuat președinta.

„On-line, față în față sau ambele metode, formarea profesorilor și valorizarea socială a profesorilor sunt esențiale pentru succesul nostru colectiv și vă invit pe toți la o reflecție comună asupra acestei probleme fundamentale. Eforturile noastre de transformare vizează, încă de la reforma din 2014, construirea unui mediu de învățare performant, incluziv, echitabil, sigur, primitor și sănătos”, a specificat Sandu.

Totodată, ea a accentuat importanța restabilirea autorității morale, intelectuale și comportamentale a cadrelor didactice.

„Toate eforturile vor eșua dacă profesorii nu sunt recunoscuți la adevărata lor valoare socială, iar actuala noastră reformă universitară majoră are exact acest obiectiv. Toate eforturile vor eșua dacă, dincolo de conținutul educațional, nu reușim să oferim copiilor noștri instrumentele pentru un comportament etic solid”, a continuat președinta.

Maia Sandu a mai declarat că în eforturile Republicii Moldova de a transforma condițiile profesorului, autoritățile urmează trei linii directorii.

„O mai bună formare a cadrelor didactice – cu accent pe formarea continuă, proceduri de selecție mai bune și recompense adecvate pentru munca lor. Am făcut deja pași importanți în transformarea sistemului nostru de învățământ: lupta împotriva corupției este pe agenda noastră națională și am reușit să reducem semnificativ corupția din sistemul nostru de învățământ”, a explicat președinta.

Maia Sandu a aminti că toți copiii din instituțiile rezidențiale au fost transferați în instituții de învățământ general cu personal instruit.

„Programul nostru de Educație Incluzivă 2022-2030 se va concentra pe o intervenție multidimensională, prin coordonarea serviciilor în domeniul educației, sănătății și cel social la toate nivelurile educației. Un sistem etic este un sistem care, prin incluziune, întărește coeziunea societăților noastre. O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”, a conchis șefa statului.

Amintim că marți și miercuri, președinta va fi la New York, la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global. În contextul vizitei la ONU, șefa statului va participa la câteva evenimente în domeniul educației și va avea mai multe întâlniri bilaterale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: