Autoritățile din Republica Moldova, Ucraina și Europol au reținut, în cadrul unei operațiuni internaționale, trei mercenari din Chișinău, Bălți și Ialoveni, care ar fi luptat în regiunea ucraineană Donețk. Operațiunea a inclus, de asemenea, 50 de percheziții, în diferite raioane ale R. Moldova, în privința altor mercenari, printre care figurează persoane din regiunea transnistreană. Investigațiile în raport cu persoanele vizate de descinderi, care nu se află pe teritoriul țării, continuă. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 14 februarie.
Potrivit sursei citate, bănuiții au vârste de 32 și 33 de ani. Suspectul din Ialoveni, în 2015, fusese condamnat la trei ani de închisoare în R. Moldova, după ce și-a recunoscut vinovăția pentru activitatea de mercenariat „în Lugansc şi Doneţc, în dauna suveranităţii Ucrainei,” potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău.
Reținerea bănuiților a avut loc în cadrul unei operațiuni internaționale denumite „Avengers” sub egida Europol (cu finanțare din partea Interpol) și cu sprijinul mascaților Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger”. Aceasta a inclus 50 de percheziții și în privința altor mercenari cu vârste cuprinse între 25-45 de ani, în diferite raioane din R. Moldova, printre ei fiind și persoane originare din stânga Nistrului.
Conform oamenilor legii, aceștia ar fi fost înrolați în grupul Wagner – batalionul „Somalia” și în alte formațiuni ale așa-zisei „republici populare Donețk”, controlate de Rusia. Unii dintre ei au primit distincții și medalii în timpul activității ilegale de mercenariat investigate de autoritățile de drept.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în urma reținerii celor trei suspecți, le-a formulat învinuirea în vederea aplicării arestului preventiv. Măsura preventivă a fost solicitată Judecătoriei Chișinău, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor.
Codul Penal prevede că participarea în calitate de mercenari la conflicte armate, acțiuni militare sau acte violente îndreptate împotriva ordinii constituționale sau integrității teritoriale a statului se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.
Cercetarea penală a fenomenului mercenariatului continuă și în privința persoanelor vizate de percheziții care nu sunt în R. Moldova.
Echipa comună de investigații a R. Moldova și Ucrainei include activitatea mai multor instituții.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.