Trei tineri au fost condamnaţi la închisoare pentru violul unei minore. Îi vor plăti și o compensație morală
Full Article 3 minutes read

Trei tineri au fost condamnaţi la închisoare pentru violul unei minore. Îi vor plăti și o compensație morală

Trei tineri au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, săvârșit cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane  şi acţiuni violente cu caracter sexual, săvârșite cu bună-ştiinţă asupra unei minore, de două sau mai multe persoane. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani.

Cei trei inculpaţi au fost învinuiţi de faptul că, în ianuarie 2016, în urma unei înţelegeri prealabile între ei, precum şi cu o altă persoană, cauza penală în privinţa căreia a fost disjunsă într-o procedură separată, aflându-se în mun. Chişinău și fiind conștienți că victima este minoră, (16 ani), au întreţinut cu aceasta rapoarte sexuale forţate, cauzându-i suferinţe fizice şi psihice. Actul a fost săvârșit prin constrângere fizică – adolescenta a fost bătută și imobilizată.

Conform sentinţei judecătoreşti, cei trei inculpaţi au fost recunoscuţi vinovați de săvârşirea infracţiunilor incriminate. Doi dintre ei au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, iar ce de-al treilea inculpat – la 6 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis.

Judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, ţinând cont de faptul că inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia şi au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiţii, conform normelor legale, aceştia au beneficiat de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

Mai mult ca atât, ţinând cont de faptul că, doi dintre inculpaţi aveau vârsta de 18 ani, dar nu au atins vârsta de 21 de ani, în condiţiile prevăzute de art.70 alin.(3/1) din Codul penal, maximul pedepsei a fost redus, la fel, cu o treime.

De menționat că, anterior, doi dintre inculpaţi au mai fost condamnaţi pentru alte fapte penale săvârşite şi instanţa de judecată, prin sentinţa din 17 ianuarie 2022, le-a cumulat parţial pedepsele aplicate, stabilindu-le o pedeapsă definitivă de 10 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis şi respectiv 7 ani şi 4 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis.

Tot prin aceiaşi sentinţă, s-a dispus încasarea în mod solidar de la cei trei inculpaţi în beneficiul părţii vătămate a unei compensaţii băneşti pentru prejudiciul moral cauzat în mărime de 30 000 lei.

Sentinţa este cu drept de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: