„Trebuie să soluționăm problema, ca să poată vota”. Dodon, despre participarea locuitorilor din stânga Nistrului la prezidențiale

Președintele Igor Dodon susține că propunerea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski de a prelungi restricțiile de circulație din și spre regiune până la 1 decembrie nu este legală. Chiar și așa, potrivit șefului statului, inițiativa nu va împiedica desfășurarea scrutinului din 1 noiembrie. Răspunzând la întrebarea adresată de NM, Igor Dodon a declarat că nu se va implica în calitate de lider de stat pentru ca locuitorii Transnistriei să poată vota, însă de acest aspect se va ocupa guvernul.

Declarația a fost făcută în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 18 septembrie.

„Consider că acest regim privind circulația peste Nistru este ilegal. Și nu o dată am declarat public și m-am adresat către liderul transnistrean Vadim Nicolaevici Krasnoselski, insistând că trebuie să ne întoarcem la acest regim care era până pe 1 martie. Sper foarte mult că Transnistria nu va prelungi restricțiile de circulație până pe 1 decembrie”, a declarat Dodon la întrebarea adresată de NM, despre cum comentează inițiativa Transnistriei de a prelungi carantina până pe 1 decembrie și cum va influența acest lucru participarea localnicilor la scrutinul prezidențial.

Igor Dodon a subliniat că și în cazul în care Tiraspolul nu va renunța la inițiativă, scrutinul va avea loc oricum.

„Trenuie să soluționăm problema circulației locuitorilor țării din Transnistria, ca să poată vota”, a spus Dodon.

Șeful statului a precizat că CEC și guvernul vor lua toate măsurile necesare, în condițiile în care „președintele nu s-a implicat și nu se va implica în asta”.

Întrebat despre perspectiva „armonizării” celor două maluri ale Nistrului, Dodon a opinat că acest lucru este foarte greu de realizat.

„Va fi foarte dificil. Sunt sisteme fiscale diferite, de exemplu. Sistemul bancar…o mulțime de lucruri. Dar cu voință politică, acest lucru poate fi făcut în câțiva ani”, a declarat șeful statului. .

Aminitm că, acum câteva zile, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a propus ca regimul de restricționare a intrărilor și a ieșirilor din Transnistria să fie prelungit până pe 1 decembrie 2020. O inițiativă în acest sens a fost expediată pentru examinare Sovetului suprem de la Tiraspol, pe 15 septembrie. Potrivit autorităților din stânga Nistrului, restricțiile au fost impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Perciun, după ce Ceban a acuzat guvernarea de interdicția sa în România: „Nu PAS e problema”

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a venit pe 10 iulie cu o reacție după ce primarul Chișinăului, Ion Ceban, a învinuit Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru interdicția de intrare în România și pe întreg teritoriul Schengen care i-a fost impusă. Oficialul a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

Ani de zile iei bani de la ruși și de la oligarhi, alături de Dodon, pentru a submina parcursul european al Moldovei. Protestezi la Bruxelles împotriva Acordului de Asociere. Susții referendumul ilegal și anticonstituțional din Găgăuzia în 2014 (în timp ce Rusia invadează prima dată Ucraina). Taci complice în fața invaziei repetate a Rusiei în Ucraina. Nu explici niciodată cum se face că te afli la Moscova, în prima zi de război pe 24 februarie 2022. Accepți ajutor electoral din partea agenților FSB – Iurii Gudilin, Olga Grak. Faci front comun cu ideologul moldovenismului primitiv, Tkaciuk, cu Stoianoglo – candidatul Kremlinului, sponsorizat de Șor și Platon, și cu Chicu – omul de paie al lui Plahotniuc. Te afișezi și susții tacit un candidat anti-european la președinția României.

Și apoi te miri de ce o vizită la Bruxelles sau București și două-trei declarații ambigue nu conving pe nimeni că vrei cu adevărat integrarea europeană. Nu. Nu PAS-ul este problema. Ci faptele tale. Istoria ta. Legăturile tale documentate cu serviciile rusești și promovarea, ani la rând, a narațiunilor Moscovei în Moldova. Asta are consecințe. Și nu, nu sunt toți proști. Nici la Chișinău. Nici la Bruxelles”, a scris Dan Perciu pe Facebook.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: