„Trebuie să soluționăm problema, ca să poată vota”. Dodon, despre participarea locuitorilor din stânga Nistrului la prezidențiale

Președintele Igor Dodon susține că propunerea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski de a prelungi restricțiile de circulație din și spre regiune până la 1 decembrie nu este legală. Chiar și așa, potrivit șefului statului, inițiativa nu va împiedica desfășurarea scrutinului din 1 noiembrie. Răspunzând la întrebarea adresată de NM, Igor Dodon a declarat că nu se va implica în calitate de lider de stat pentru ca locuitorii Transnistriei să poată vota, însă de acest aspect se va ocupa guvernul.

Declarația a fost făcută în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 18 septembrie.

„Consider că acest regim privind circulația peste Nistru este ilegal. Și nu o dată am declarat public și m-am adresat către liderul transnistrean Vadim Nicolaevici Krasnoselski, insistând că trebuie să ne întoarcem la acest regim care era până pe 1 martie. Sper foarte mult că Transnistria nu va prelungi restricțiile de circulație până pe 1 decembrie”, a declarat Dodon la întrebarea adresată de NM, despre cum comentează inițiativa Transnistriei de a prelungi carantina până pe 1 decembrie și cum va influența acest lucru participarea localnicilor la scrutinul prezidențial.

Igor Dodon a subliniat că și în cazul în care Tiraspolul nu va renunța la inițiativă, scrutinul va avea loc oricum.

„Trenuie să soluționăm problema circulației locuitorilor țării din Transnistria, ca să poată vota”, a spus Dodon.

Șeful statului a precizat că CEC și guvernul vor lua toate măsurile necesare, în condițiile în care „președintele nu s-a implicat și nu se va implica în asta”.

Întrebat despre perspectiva „armonizării” celor două maluri ale Nistrului, Dodon a opinat că acest lucru este foarte greu de realizat.

„Va fi foarte dificil. Sunt sisteme fiscale diferite, de exemplu. Sistemul bancar…o mulțime de lucruri. Dar cu voință politică, acest lucru poate fi făcut în câțiva ani”, a declarat șeful statului. .

Aminitm că, acum câteva zile, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a propus ca regimul de restricționare a intrărilor și a ieșirilor din Transnistria să fie prelungit până pe 1 decembrie 2020. O inițiativă în acest sens a fost expediată pentru examinare Sovetului suprem de la Tiraspol, pe 15 septembrie. Potrivit autorităților din stânga Nistrului, restricțiile au fost impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: