Trump vrea să reducă statutul diviziei Pentagonului care coordonează ajutorul militar pentru Ucraina

Administrația președintelui american Donald Trump analizează posibilitatea reducerii statutului unei divizii din cadrul Departamentului Apărării al SUA, responsabilă de Ucraina, relatează publicația Defense News, citând trei foști oficiali ai Pentagonului și doi oficiali europeni.

Potrivit DW, este vorba despre departamentul Pentagonului care, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a devenit unul dintre cele mai importante. Acesta a avut în atribuții elaborarea politicii privind conflictul din Ucraina și coordonarea sprijinului militar acordat Kievului. De asemenea, a jucat un rol esențial în crearea „formatului Ramstein” – un grup de 50 de țări care coordonează livrările de armament pentru Ucraina.

Potrivit Defense News, în cadrul unei ample restructurări a aparatului politic al Pentagonului, divizia pentru Ucraina, Rusia și Eurasia ar urma să fie subordonată unei structuri mai mari, care gestionează afacerile europene și NATO. Sursele subliniază că nu este vorba despre desființarea departamentului sau concedieri, iar decizia nu este finală, fiind analizată în contextul unei reorganizări mai ample.

Mai mulți interlocutori ai Defense News consideră că aceste posibile modificări reflectă faptul că Ucraina nu mai este o prioritate pentru SUA în cadrul administrației Trump. Cu toate acestea, SUA continuă să furnizeze Ucrainei informații de intelligence și ajutor militar deja aprobat. În același timp, Congresul nu a aprobat noi programe de finanțare, iar Pentagonul nu a solicitat fonduri suplimentare pentru sprijinirea Kievului.

Pe plan diplomatic, eforturile lui Trump de a soluționa conflictul nu au dat, deocamdată, rezultate. După o convorbire telefonică avută cu președintele rus Vladimir Putin, pe 19 mai, Trump a purtat discuții cu lideri europeni și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit The Financial Times, el a lăsat de înțeles că SUA își reduc implicarea în inițiativele diplomatice pentru încetarea focului în Ucraina.

Conform The Wall Street Journal, Trump a declarat că Putin nu este interesat de încheierea războiului, fiind convins că „îl câștigă”. De asemenea, The New York Times notează că președintele american a refuzat să amenințe Rusia cu noi sancțiuni.

În trecutul recent, Trump și-a exprimat deja intenția de a suspenda participarea SUA la eforturile de reglementare a conflictului din Ucraina. De mai multe ori, el a preluat o retorică apropiată celei ruse, atribuind vina pentru izbucnirea războiului lui Zelenski și fostei administrații americane conduse de Joe Biden. Trump s-a pronunțat, de asemenea, pentru reducerea ajutorului financiar acordat Ucrainei și a blocat temporar transmiterea de informații secrete către Kiev.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Arta diplomației: cum să nu-ți pierzi reputația dintr-un singur gest

Cum se dă corect mâna, de ce în Coreea nu este politicos să stai picior peste picior și ce culori sunt tabu în India? În lumea marilor afaceri și a diplomației, chiar și cele mai mici detalii pot distruge totul — sau, dimpotrivă, pot juca un rol decisiv. Și în Moldova, acest domeniu este acum abordat profesionist: în 2024, aici a fost deschis primul birou de protocol.

Fondatoarea acestuia — Ariana Trofim, expert certificat — a povestit cum se arborează corect drapelul de stat, ce cadouri se oferă unui președinte și de ce cartea de vizită ar trebui să fie imprimată doar pe o singură parte.

Tot ea a explicat care sunt cele mai frecvente greșeli ale politicienilor și cum un gest greșit poate costa scump — chiar reputația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: