Андрей Мардарь / NewsMaker

Tulpina Omicron se plimbă deja prin Moldova? Precizările Ministerului Sănătății

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, în data de 20 decembrie, a spus că nu este exclus că și în Republica Moldova a ajuns varianta Omicron a coronavirusului. Declarația a fost făcută în contextul în care în țările vecine deja a fost confirmată noua variantă. 

Director ANSP a mai menționat că la ultima secvențiere nu a fost depistat virusul. „Nu este exclus că Omicron-ul deja există în țară, fiindcă avem persoane care călătoresc. La moment, Ministerul Sănătății a anunțat că avem rezultatul primei probe de secvențiere care a fost făcută pe 31 de probe. Atunci, nu a fost depistat virusul variantei Omicron. O să vedem la următoarea probă”, a precizat Jelamschi.

Cu privire la următoarea procedură de secvențiere, directorul ANSP a spus că se elaborează algoritmul de colectare a probelor pentru secvențiere.

„Nu avem nici o urgență care ar indica că trebuie să efectuăm acest lucru. Cred că săptămâna aceasta va fi realizată următoarea secvențiere”, a comunicat el.

***

În data de 13 decembrie, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau că în Republica Moldova au fost realizate primele secvențieri ale virusului COVID-19. 31 de probe au fost investigate în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. S-a constatat că în toate cele peste 30 de probe a fost identificată varianta Delta a noului coronavirus.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că secvențiatorul are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Costul secvențiatorului reprezintă circa 400 000 euro, anunțat ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

De menționat că rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE critică intenția PAS de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală: „O abordare periculoasă”

Partidul Social Democrat European (PSDE) condamnă intenția partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) de a include membri ai Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) pe lista sa de candidați la alegerile parlamentare. Potrivit PSDE, această „tentativă nu urmărește consolidarea flancului pro-european, ci monopolizarea lui”.

„PAS vrea să înghită din nou tot flancul pro-european. Moldova are nevoie de o alternativă europeană veritabilă, nu una mimată. PAS nu caută o alianță autentică, ci supunere politică. Invitând pe rând formațiuni mai mici să se alăture, PAS încearcă să controleze din nou întreg spectrul politic pro-european, împiedicând apariția unei alternative europene veritabile. În loc să încurajeze competiția sănătoasă de idei și proiecte pro-europene, PAS recurge la strategii de absorbție și control, încercând să anihileze orice posibilă alternativă politică de centru-dreapta. Este o abordare greșită și periculoasă pentru democrația moldovenească și pentru parcursul european al țării”, se menționează într-un comunicat emis de PDSE.

Reacția PSDE vine după declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a spus într-o emisiune TV că PAS poartă negocieri cu Platforma DA, propunând membrilor acestei formațiuni să participe la alegeri pe listele partidului de guvernare.

Liderul DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NM că partidul său poartă negocieri cu PAS de mai multe luni, menționând că scopul acestora este „să nu permită venirea la putere în Parlament a forțelor pro-ruse”.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NewsMaker că poartă discuții cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) privind o eventuală participare comună la alegerile parlamentare din septembrie. Plîngău susține că negocierile durează de mai bine de o lună și au un singur scop – de a preveni revenirea forțelor pro-ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

***

Amintim că recent PSDE a lansat inițiativa de a crea o nouă alianță politică – „Alianța Europeană a Moldovei”. Potrivit reprezentanților partidului, această platformă „va pune Moldova pe primul loc” și va deveni „o adevărată alternativă proeuropeană”, „o alianță a partidelor libere, fără compromisuri, care nu-și vând principiile pentru un loc pe listă”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: