protv.md

Ucraina amenință că va „lovi” Moscova, dacă Rusia va lansa bombardamente asupra clădirilor guvernamentale din Kiev

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, a declarat că Ucraina are posibilități excelente de a lovi Moscova. Declarația vine drept răspuns la amenințarea Ministerului rus al Apărării, care a declarat că ar putea lansa bombardamente asupra clădirilor guvernamentale din Kiev. Ucraina va riposta, a spus oficialul într-un interviu pentru canalul Feigin Live, citat de Unian.

Potrivit lui Arestovici, Ucraina este pregătită pentru o astfel de situație, deoarece, de la Kremlin se poate aștepta la orice.

„Mai mult, cunoscându-le caracterul, nu am nicio îndoială că vor lovi în ultima zi înainte de încheierea unui acord de pace. Așa sunt cei de la Kremlin. Au spus că vor lovi în organele de conducere în care se iau decizii, toate aparatele centrale ale agențiilor de aplicare a legii din Ucraina. Poate Rada Supremă, poate Cabinetul de miniștri, poate Biroul Președintelui. Suntem mereu pregătiți pentru asta, să zboare, vom vedea”, a spus el.

Arestovici a amenințat că va riposta și a subliniat că Ucraina are oportunități „excelente” pentru o astfel de reacție.

„Vreau să spun că avem oportunități excelente (de a lovi – n.red) în Rusia. Nu le folosim încă, ei bine, orice război, are un grad de escaladare. Dacă vrei să escaladăm, hai să escaladăm”, a spus Arestovici.

Amintim, că pe 13 aprilie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a spus că armata rusă va lovi în centrele decizionale, inclusiv la Kiev, dacă armata ucraineană va continua să încerce să lovească și să saboteze pe teritoriul Federației Ruse. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului, Igor Konașenkov, „se văd încercări de sabotaj și lovituri ale trupelor ucrainene asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse”.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

ALDE, admis în cursa pentru parlamentare, în ciuda problemelor privind validarea conducerii. Spătaru: „Un partid curat începe cu liste curate”

În ciuda problemelor de organizare internă, anunțate anterior de lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, formațiunea se regăsește pe lista celor 25 de partide admise oficial de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Pe 9 iulie, Spătaru avertiza că ALDE riscă să fie exclus din cursă din cauza dificultăților privind validarea conducerii, întrucât listele nominale trebuiau transmise către CEC până la data de 14 iulie.

Pe 15 iulie, după ce CEC a prezentat lista partidelor care pot participa la alegeri, Arina Spătaru a făcut o postare în care a subliniat dificultățile prin care a trecut formațiunea în procesul de reorganizare:

„Când am preluat conducerea partidului, am găsit un ALDE amorțit, cu structuri formale, liste pline cu nume fără chip, fără contabilitate corectă , cu contracte ne anulate la timp – un partid folosit în trecut ca instrument personal, nu ca forță democratică vie”, a declarat fosta deputată.

Lidera ALDE spune că a lansat o reformă internă, prin care a verificat câți membri activi are formațiunea în realitate și câte organizații teritoriale funcționează efectiv.

„Am înțeles că, după deconspirarea publică a planurilor lui Șor, mulți lideri falși vor dispărea. Unii nu vor înțelege ce a fost cu investigația sub acoperire, alții vor fugi pentru că au luat bani din plic. În astfel de circumstanțe să pun lucrurile în ordine, să dau sens implicării politice șiși să redau oamenilor încrederea că aici fiecare membru contează cu adevărat a fost o provocare pentru mine”, a mai afirmat Spătaru.

Amintim că pe 9 iulie, Arina Spătaru, lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), anunța public că formațiunea riscă să nu fie admisă în cursa electorală din cauza neîntrunirii cvorumului necesar pentru aprobarea noii conduceri – mai exact, a componenței Consiliului Politic Național.

Potrivit cerințelor legale, toate partidele care doresc să participe la alegerile parlamentare trebuie să prezinte Agenției Servicii Publice, până la începutul perioadei electorale, lista completă și nominală a membrilor organelor de conducere. În lipsa acestor date, Comisia Electorală Centrală poate refuza admiterea în alegeri.

Spătaru a lansat atunci un apel urgent către membrii partidului să se mobilizeze, atrăgând atenția că miza este dreptul legitim de participare în alegeri: „Dacă nu ne mobilizăm imediat, ALDE riscă să piardă dreptul de a participa la alegeri fără drept de contestație”.

Pe 14 iulie, CEC a publicat lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie, în baza informațiilor furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP). Potrivit CEC, 25 de formațiuni politice întrunesc condițiile legale necesare pentru a intra în cursa electorală. Printre acestea se numără și Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, precum și Partidul „Moldova Mare”, fondat de fosta procuroare Victoria Furtună. Pe de altă parte, partidele „Șansă” și „Renaștere”, membre ale blocului „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor, nu se regăsesc pe lista publicată de CEC.

Totodată, în lista partidelor eligibile se numără și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), lidera căruia, Arina Spătaru, a lucrat sub acoperire în anchetarea unui dosar penal împotriva lui Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: