Ucraina, gata să deschidă un consulat itinerant la Tiraspol, dar are două condiții. Ce înseamnă acest lucru
Full Article 2 minutes read

Ucraina, gata să deschidă un consulat itinerant la Tiraspol, dar are două condiții. Ce înseamnă acest lucru

Ucraina este pregătită să-și restabilească serviciile consulare pe teritoriul regiunii transnistrene, scrie RBK-Ucraina cu referire la Ministerul ucrainean de Externe. Este vorba despre un consulat itinerant, o măsură prin care autorităţile ucrainene vin în întâmpinarea solicitărilor de cereri pentru servicii consulare în cazul deplasărilor la mare distanţă. Menționăm, pe lângă ambasada de la Chișinău, Ucraina mai are un consulat la Bălți. Practica consulatului itinerant al Ucrainei a fost pusă în aplicare la Tiraspol până în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.

Potrivit sursei, pe 19 februarie, la întrevederea ambasadorului cu misiuni speciale Păun Rogovei, responsabil de dosarul transnistrean în cadrul MAE al Ucrainei, cu vicepremierul de la Chișinău Oleg Serebrian și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a lua în considerare problema restabilirii serviciilor consulare la fața locului pentru cetățenii ucraineni pe teritoriul regiunii transnistrene.

Pentru a redeschide consulatul, Ucraina are două cerințe:

– asigurarea securității funcționarilor consulari ucraineni;

– garantarea mișcării nestingherite, în privința diplomaților, către/de la locul de desfășurare a operațiunilor consulare la fața locului.

Pe 19 februarie, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere la Chișinău cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean Păun Rogovei. Cei doi oficiali au discutat inclusiv despre diferendul tranistrean. După întrevederea cu Serebrian, ambasadorul Rogovei a avut o întâlnire, la Tiraspol, și cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Părțile au pledat pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene. În același timp, Rogovei a subliniat că „Kievul va reacționa hotărât la orice provocare menită să implice regiunea transnistreană în război și să destabilizeze situația din Moldova”.

Precizăm că, pe lângă ambasada de la Chișinău, Ucraina avea două consulate în Republica Moldova: unul la Bălți și unul la Tiraspol. Practica consulatului itinerant al Ucrainei a fost pusă în aplicare la Tiraspol până în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: