Ucraina îi răspunde Moscovei, după ce a fost acuzată de atentat la viața lui Putin: Ținta noastră este eliberarea teritoriilor ocupate, nu Moscova

Kievul a venit cu o reacție după acuzațiile Moscovei că, noaptea trecută, ar fi încercat să îl omoare pe președintele Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al liderului ucrainean, Serghei Nichiforov a declarat pentru BBC, că ținta Ucrainei este eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, ci nu Moscova. 

„Nu avem informații despre așa-numitele atacuri nocturne asupra Kremlinului, dar, așa cum a declarat în repetate rânduri președintele Zelenski, Ucraina își îndreaptă toate forțele și mijloacele disponibile pentru a-și elibera propriile teritorii, nu pentru a le ataca pe cele străine”, a spus Serghei Nichiforov.

Referindu-se la declarațiile Kremlinului care a calificat atacul drept „un act de terorism”, Serghei Nichiforv a spus că act de terorism este distrugerea caselor din Dnipro și Uman, „iar ceea ce s-a întâmplat la Moscova este, în mod evident, o escaladare înainte de 9 mai”.

Precizăm că Moscova susține că, în noaptea de 3 mai, Ucraina a încercat să atace cu drone reședința de la Kremlin a lui Vladimir Putin, cu scopul de al omorî. Potrvit informațiilor, presupusul atac nu a fost dus până la capăt, iar liderul rus nu a avut de suferit.

Kremlinul a descris atacul drept o „acțiune teroristă planificată” și „un atentat împotriva președintelui rus în ajunul Zilei Victoriei”.

***

Amintim că, pe 14 ianuarie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina. Una dintre ele a nimerit un bloc de locuit din orașul Dnipro. În urma atacului și-au pierdut viața 44 de persoane. Printre acestea se numără și 5 copii, cel mai mic fiind un băiețel de nici măcar un an. Alte 39 de persoane au fost salvate de sub dărâmăturile blocului de locuit.

Amintim că, pe 27 spre 28 aprilie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina. Una dintre ele a nimerit un bloc de locuit din orașul Uman. Potrivit informațiilor, 23 de persoane au murit, printre care 6 erau copii cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la împlinirea a 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: