utg.ua

Ucraina, pregătită să primească gaz prin Balcani

Ukrtransgaz, operatorul ucrainean al sistemului de transport al gazelor naturale, a modernizat stația de contorizare a gazelor Grebeniki, situată la frontiera cu Republica Moldova. Într-un comunicat publicat astăzi, 7 noiembrie, pe site-ul instituției, se precizează că stația este pregătită pentru transportul transbalcanic în regim de revers, în cazul în care tranzitul din Federația Rusă va fi întrerupt.  

Serviciul de presă al Ukrtransgaz mai precizează că lucrările au fost îndeplinite în conformitate cu memorandumul de colaborare cu operatorii sistemelor de transport a gazelor din Bulgaria, România și Grecia, care prevede asigurarea transportului de gaz prin gazoducte transbalcanice în regim de revers, pe teritoriul acestor țări, spre Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit proiectului, capacitatea stației, în urma modificărilor, constituie 70 de milioane de metri cubi de gaze timp de 24 de ore, în regim avers și 4 miloane de metri cubi de gaze în regim revers, din Republica Moldova.

În mai 2018, Ukrtransgaz a efectuat o evaluare a cererii de capacitate de intrare către Ucraina din România și a confirmat fezabilitatea economică a creării unei astfel de capacități pe ruta transbalcanică.

În comunicat se mai arată că nivelul de pregătire al stației a fost verificat și confirmat de reprezentanții Moldovagaz.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Am deschis înregistrările pentru academia de vară pentru minoritățile naționale

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este o inițiativă educațională menită să sporească nivelul de informare și cunoaștere a drepturilor minorităților în rândul comunităților naționale, etnice și lingvistice din Republica Moldova, precum și să încurajeze implicarea civică și participarea acestora în procesul decizional.

Programul oferă o serie de prelegeri, seminare și exerciții practice susținute de experți de top în domeniul drepturilor omului, participării civice, proceselor democratice, reprezentării politice și mass-media. Scopul este de a oferi participanților o înțelegere profundă a mecanismelor de protejare a drepturilor minorităților și de a le extinde capacitățile de a influența în mod real procesele sociale și politice din Moldova.

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanți ai autorităților publice, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova.

La finalul proiectului, participanții vor putea dezvolta propriile inițiative și vor avea șansa să obțină sprijin financiar pentru proiecte ce promovează pacea, toleranța, activismul civic și democrația în comunitățile minorităților etnice.

Perioada desfășurării: 5 – 7 august 2025

Locația: Complexul turistic „Codru”

Participarea la Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este GRATUITĂ. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de transport, cazare și alimentație.

Sunt așteptate cereri de participare din partea reprezentanților minorităților naționale, etnice și lingvistice (ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, polonezi, ruși, armeni, azeri etc.) cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Link pentru înscriere: https://forms.gle/Y86VGVMHFhUbDQ5N6

Termen-limită pentru depunerea cererilor: 27 IULIE, ORA 18:00

Pentru întrebări suplimentare: [email protected]

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este implementată de Centrul de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe prin programul TRANSITION și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: