Profimedia

Ucraina susține că peste 260 de luptători au fost evacuaţi din Azovstal

Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați pe 16 mai din uzina asediată Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în orașul Mariupol, a anunțat ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar. 

Într-o declarație video difuzată luni noaptea, Maliar a precizat că împreună cu Ministerul Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul de Grăniceri a fost lansată o operațiune de salvare a apărătorilor orașului Mariupol blocați în complexul metalurgic Azovstal.

Potrivit ei, „53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse.

Hanna Maliar a declarat că urmează să aibă loc apoi „un schimb” de prizonieri. „O procedură de schimb va avea loc pentru a-i aduce acasă”, a spus ea, relatează Hotnews.ro.

Maliar a declarat că unii dintre luptători au rămas în Azovstal. „Cât despre apărătorii care au rămas încă pe teritoriul complexului Azovstal, eforturi comune de salvare a lor sunt efectuate de instituțiile menționate anterior”.

La scurt timp după declarația viceministrei Hanna Maliar, și preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre situația de la Azovstal, în mesajul său către națiune difuzat în fiecare seară.  „Munca pentru a-i aduce acasă pe băieți continuă, iar această muncă necesită tact. Și timp. (…) Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroii săi în viață. Ăsta e principiul nostru”, a afirmat Zelenski.

***

Uzina Azovstal a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, cu sute de soldați continuând să lupte de acolo chiar și după ce restul orașului a căzut în mâinile forțelor rusești. Amintim că Moscova a anunțat anterior că un armistiţiu a fost instituit la oțelăria Azovstal, în vederea evacuării ucrainenilor răniți. Autoritățile ucrainene nu oferiseră însă nicio informație în acest sens.

Potrivit Moscovei, armistiţiul a fost rezultatul negocierilor purtate chiar cu luptătorii ucraineni, fiind deschis „un coridor umanitar prin care soldații ucraineni răniți sunt transferați către unitățile medicale din Novoazovsk”. Novoazovsk se află la circa 40 de kilometri de Mariupol, în teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: