UE anunță un sprijin suplimentar în valoare de €119,5 mln pentru democrație și drepturile omului în 2021
Full Article 4 minutes read

UE anunță un sprijin suplimentar în valoare de €119,5 mln pentru democrație și drepturile omului în 2021

Uniunea Europeană a anunțat cinci acțiuni în valoare de 119,5 milioane EUR pentru a consolida sprijinul european puternic pentru democrație și drepturile omului în întreaga lume în 2021. Decizia a fost anunțată în contextul săptămânii internaționale a democrației 2021. UE va oferi în acest mod sprijin organizațiilor societății civile, activiștilor pentru democrație și apărătorilor drepturilor omului din 116 țări, acordând o atenție deosebită femeilor și tinerilor.

UE își reafirmă pe deplin angajamentul de a proteja și consolida capacitatea de acțiune a persoanelor, de a construi societăți reziliente, favorabile incluziunii și democratice și de a promova un sistem global pentru drepturile omului și democrație.

„Uniunea nu va sta pasivă în fața erodării democrației și a creșterii nivelului de încălcare a drepturilor omului, de inegalitate, intoleranță, prejudecăți și discriminare. Măsurile anunțate astăzi reprezintă o garanție a faptului că UE va oferi sprijin organizațiilor societății civile, activiștilor pentru democrație și apărătorilor drepturilor omului din 116 țări, acordând o atenție deosebită femeilor și tinerilor. Aceste măsuri vor contribui, de asemenea, la promovarea cooperării politice la cel mai înalt nivel pentru apărarea democrației pe plan mondial”, se arată în comunicatul de presă.

Fondurile vor contribui la punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația 2020-2024 și a planurilor naționale din cadrul Planului de acțiune al UE privind egalitatea de gen III. Aceste fonduri vor oferi, de asemenea, ajutor Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR al ONU).

Cum vor fi utilizate fondurile:

Cele 5 milioane EUR pentru Alianța de susținere a democrației vor contribui la colectarea și analiza datelor și vor consolida cooperarea dintre UE și statele sale membre în domeniul democrației și al drepturilor omului.

UE va sprijini Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), pilonul drepturilor omului al Organizației Națiunilor Unite, cu 4,8 milioane EUR pentru bugetul său pe 2021.

Aproximativ 100,8 milioane EUR vor fi utilizate pentru a sprijini organizațiile societății civile locale, activiștii pentru democrație și apărătorii drepturilor omului din 116 țări partenere. Aceste fonduri vor proveni din alocările pentru fiecare țară din cadrul noului Instrument de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa globală (IVCDCI) și vor fi gestionate de delegațiile UE.

Cele 4 milioane EUR alocate Mecanismului UE pentru crize în materie de drepturi ale omului vor oferi în continuare sprijin rapid și confidențial organizațiilor societății civile în unele dintre situațiile politice cele mai dificile, periculoase și imprevizibile din lume, în care drepturile omului și libertățile fundamentale sunt cele mai vulnerabile și mai amenințate.

Campusul mondial pentru drepturile omului, o rețea unică de o sută de universități, va primi 4,9 milioane EUR pentru anul universitar 2021-2022. Campusul mondial a fost creat de UE pentru a promova cooperarea regională și globală în domeniul educației pentru drepturile omului prin intermediul a șapte programe regionale de master.

***

În cadrul Săptămânii democrației 2021, s-au organizat o serie de evenimente legate de Ziua Internațională a Democrației, cu tema „Împreună suntem mai puternici: parteneriate pentru sprijinirea democrației”.

Pentru perioada 2021-2027, Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa globală (IVCDCI) alocă un pachet financiar de 1,562 miliarde EUR pentru drepturile omului și democrație. Acest buget este cu aproximativ 17 % mai mare față de bugetul pentru perioada 2014-2020 al predecesorului său, Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului (IEDDO).

Domeniile de acțiune sunt: (i) promovarea valorilor fundamentale ale democrației; (ii) statul de drept; (iii) universalitatea, indivizibilitatea și interdependența drepturilor omului; (iv) respectarea demnității umane; (v) principiile nediscriminării, egalității și solidarității și (vi) respectarea principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite și ale dreptului internațional al drepturilor omului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: