UE introduce sancţiuni împotriva lui Lukaşenko şi altor 14 responsabili din Belarus, printre care și fiul său
Full Article 2 minutes read

UE introduce sancţiuni împotriva lui Lukaşenko şi altor 14 responsabili din Belarus, printre care și fiul său

Uniunea Europeană (UE) a lansat pe 4 noiembrie procedura pentru sancţionarea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a fiului său Viktor şi a altor 13 responsabili din această ţară, ca răspuns la reprimarea brutală a protestelor postelectorale,  informează AFP.

Unda verde pentru impunerea interdicțiilor de viză și înghețarea activelor lui Lukașenko și a celor 14 a fost dată miercuri de ambasadorii celor 27 de state membre ale UE și ar trebui confirmată în jurnalul oficial al blocului pe 6 noiembrie, spun sursele citate de Europa liberă.

Lukașenko se află sub presiunea demonstrațiilor care contestă de trei luni rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august, despre care Opoziția spune că au fost fraudate iar Occidentul refuză să le recunoască.

Lukașenko, 66 de ani, nu s-a aflat inițial pe lista celor celor 40 de oficiali cărora le-au fost înghețate activele din UE și care au primit interdicție de călătorie, pentru presupusul lor rol în repremarea protestelor Opoziției și reprimarea protestatarilor, precum și pentru fraudarea votului din 9 august.

Însă la jumătatea lunii octombrie, miniștrii de externe ai UE au inițiat un nou pachet de sancțiuni care să-l includă și pe Lukașenko. Restricțiile îl vizează și pe fiul lui Lukașenko, Viktor, consilier în securitate națională în Belarus, considerat unul dintre responsabilii de represiunea din Belarus.

Responsabila pentru comunicaţii a preşedintelui Lukaşenko, Natalia Esmont, directorul său de cabinet, Igor Sergeenko, şeful KGB-ului belarus, Ivan Tertel, şi şeful unităţilor speciale Alfa, Serghei Zubvok, se numără printre cei 13 colaboratori sancţionaţi.

Numele lor se adaugă celor 40 de responsabili, printre care ministrul de interne, împotriva cărora UE a introdus deja sancţiuni pe 2 octombrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: