UE sancționează șase persoane și o asociație pentru tentative de destabilizare a Moldovei. Borrell: „Un semnal al sprijinului neclintit”
Full Article 6 minutes read

UE sancționează șase persoane și o asociație pentru tentative de destabilizare a Moldovei. Borrell: „Un semnal al sprijinului neclintit”

Șase persoane și o asociație au fost adăugate pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. O deciziei a Consiliului UE care prevede acest lucru a fost publicată pe 22 februarie.

Lista persoanelor și entității juridice, care au fost incluse pe lista de sancțiuni UE:

Chiril Guzun – fost ofițer al poliției de frontieră, lider al grupului paramilitar „Scutul poporului”

Chiril Guzun este fondatorul și actualul lider al «Scutului Poporului», o organizație paramilitară din Republica Moldova care include foști militari, foști polițiști și fost personal de asigurare a respectării legii, care recurg la violență când participă la proteste, mai ales pentru a destabiliza Republica Moldova. În timpul încercărilor din februarie 2023 de destabilizare a guvernului național, grupurile de protestatari afiliate partidului «ȘOR», care a fost ulterior interzis, și partidului «Acasă Construim Europa» («PACE») au fost sprijinite și înconjurate de membri ai «Scutului Poporului», care au fost implicați în revolte și demonstrații violente”, se arată în decizia UE.

Dmitri Miliutin – șef adjunct al Departamentului de informații operaționale al Direcției 5, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB)

Dmitry Milyutin este șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), responsabil cu operațiunile sub acoperire ale Rusiei în Republica Moldova începând din 2016, în special în regiunea Transnistria, destabilizând ordinea constituțională. Prin agenții săi, Milyutin conduce, coordonează și manipulează anumiți actori politici din Republica Moldova în urmărirea de obiective pro-ruse, subminând astfel procesul politic democratic din Republica Moldova. În plus, grupul lui Milyutin este implicat în organizarea protestelor violente și a altor acte de violență care au loc în Republica Moldova”, se menționează în document.

Arina Corșicova – director de trusturi media, asociată a oligarhului fugar Ilan Șor

Arina Corșicova conduce mai multe trusturi de comunicare media în Republica Moldova, dintre care unul deține două canale de televiziune, «Accent TV» și «Primul în Moldova», ale căror licențe de emisie au fost suspendate de Republica Moldova pentru difuzarea de informații incorecte privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și privind evenimente politice actuale din Republica Moldova. Deși și-a pierdut licența de emisie TV, «Primul în Moldova» continuă difuzarea de declarații false menite să destabilizeze ordinea constituțională din Republica Moldova. (…) . În plus, ea este asociată cu Ilan Șor”, se argumentează în document.

Dumitru Chitoroagă – director de trusturi media, asociat al lui Ilan Șor

Dumitru Chitoroagă este administratorul unui trust media care deține mai multe canale de comunicare media în Republica Moldova, fiind în același timp și director al acestor canale. Respectivele canale de comunicare media promovează frecvent mesaje menite să obstrucționeze și să submineze procesul politic democratic prin afirmații vădit false referitoare la guvernul Republicii Moldova. În plus, acestea își exprimă sprijinul fățiș pentru persoana inclusă pe listă Ilan Șor și partidul său politic «SHOR» («ȘOR»). Unele dintre aceste canale au fost deținute sau înființate de Ilan Șor prin intermediari”, se indică în decizia UE.

Maria Albot – consiliera în probleme de relații externe a bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul, care este susținută de Ilan Șor

Maria Albot este o veche asociată de încredere a persoanei incluse pe listă Ilan Șor. Ea deține în prezent un rol de conducere într-una dintre fundațiile acestuia, Fundația «Miron Șor», și este implicată în dosarul «Frauda bancară», care a afectat stabilitatea financiară a Republicii Moldova. Anterior, ea a ocupat funcții în alte societăți sau fundații deținute de Ilan Șor sau asociate cu acesta. Prin urmare, ea este asociată cu Ilan Șor”, a argumentat UE.

Victor Petrov – politician, membru al Adunării Populare a Găgăuziei

Victor Petrov este adjunctul bașkanului Adunării Populare a Găgăuziei și liderul Uniunii Poporului din Găgăuzia, o mișcare sociopolitică vădit pro-rusă care a fuzionat cu partidul politic «Renaștere». Primește sprijin politic din partea persoanei incluse pe listă Ilan Șor. Victor Petrov se implică activ în diseminarea de informații false și în incitarea la violență, precum și în cultivarea unui sentiment de teamă în rândul populației găgăuze din Republica Moldova în legătură cu o posibilă pierdere a autonomiei provocată de autoritățile din Chișinău”, se indică în act.

Asociația Obștească „Scutul Poporului”

«Scutul Poporului» este o organizație paramilitară din Republica Moldova care include foști militari, foști polițiști și fost personal de asigurare a respectării legii. Este condusă de Chiril Guzun și participă la proteste, în special pentru a destabiliza Republica Moldova, recurgând la violență. În timpul încercărilor din februarie 2023 de destabilizare a guvernului național, grupurile de protestatari afiliate partidului «ȘOR», care a fost ulterior interzis, și partidului «Acasă Construim Europa» («PACE») au fost sprijinite și înconjurate de membri ai «Scutului Poporului», care au fost implicați în revolte și demonstrații violente”, se arată în decizia UE.

Toți cei care au căzut sub incidența sancțiunilor au interdicție de intrare în Uniunea Europeană, iar activele lor din țările UE vor fi înghețate.

Josep Borrell: „Un semnal important al sprijinului neclintit”

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell a comentat decizia UE de sancționa persoanele și organizațiile care ar încerca să destabilizeze Moldova.

Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase, sporite și continue de destabilizare a țării. Listele de astăzi transmit un alt semnal politic important al sprijinului neclintit al UE pentru Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea acesteia. UE rămâne hotărâtă să continue să ia măsuri drastice împotriva celor care destabilizează vecinătatea noastră directă”, a declarat Borrell, potrivit unu comunicat publicat de Consiliul European.

***

Precizăm că nu este pentru prima dată când Uniunea Europeană sancționează persoanele bănuite că ar plănui să destabilizeze situația din Republica Moldova. Pe 30 mai 2023, UE a impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: