Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot din diasporă mai au la dispoziție șapte zile pentru a se înregistra prealabil pe site-ul „inregistrare.cec.md” pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană din 20 octombrie. Același termen limită este valabil și pentru persoanele care doresc să voteze prin corespondență. Actualmente, 10 696 de alegători s-au înregistrat prealabil pentru a vota la secțiile de votare care vor fi deschise peste hotare. Iar încă 706 alegători s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.
Persoanele care se vor afla în afara Republicii Moldova în ziua alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional pot să se înregistreze prealabil pe platforma online „inregistrare.cec.md” până pe 6 septembrie.
Potrivit unui comunicat CEC, urmare a transmiterii unor informații Comisiei Electorale Centrale (CEC) și verificărilor inițiate în privința înregistrărilor prealabile deja efectuate, au fost depistate cazuri, în care cu utilizarea aceleași adrese de email, au fost realizate un număr mai mare de înregistrări, decât cele prevăzut de cadrul legal. Legislația în vigoare prevede că înregistrarea prealabilă a alegătorului este respinsă în cazul în care de la aceeași adresă de e-mail au fost expediate mai mult de 7 solicitări pentru înregistrarea prealabilă.
„CEC atrage atenția că toate înregistrările ce au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legale vor fi respinse”, a comunicat autoritatea electorală.
Totodată, CEC a precizat că alegătorii care se înregistrează pentru a vota în afara țării vor fi excluși din listele electorale de bază, iar dacă în ziua alegerilor se vor prezenta la secția de votare de la locul de trai, vor putea vota pe lista suplimentară.
Potrivit site-ul „inregistrare.cec.md”, până acum, pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional s-au înregistrat 10 696 alegători dintr-un total de 109 041 votanți înregistrați anterior. Actualmente, cei mai mulți alegători s-au înregistrat prealabil în Rusia (3 984), fiind urmați de cei din Italia (1 083) și Germania (1 012).
Anterior, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a declarat că înregistrarea prealabilă este necasară pentru ca CEC să estimeze numărul de alegători din diasporă pentru a putea lua decizii optime cu privire la numărul de secții de votare deschise și amplasarea acestora. Înregistrarea prealabilă este opțională.
Precizăm că, tot pe site-ul „inregistrare.cec.md”, alegătorii au și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență în țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda. Înregistrarea pentru votul prin corespondență este obligatorie, termenul limită fiind, la fel, data de 6 septembrie.
La moment, 706 de cetățeni s-au înregistrat prealabil pentru a vota prin corespondență. În SUA s-au înregistrat prealabil 434 de alegători, în Canada – 201, în Norvegia – 50, în Suedia – 41, în Finlanda – 29, iar în Islanda – 10.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!