Un angajat al BNM a fost reținut pentru 72 de ore în dosarul „frauda bancară”
Full Article 2 minutes read

Un angajat al BNM a fost reținut pentru 72 de ore în dosarul „frauda bancară”

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul de Informații și Securitate (SIS), au desfășurat pe 22 iunie percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al unui angajat al Băncii Naționale a Moldovei, care în 2015 a fost numit administrator special al Unibank. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Oamenii legii au confirmat că desfășoară acțiuni de investigare în dosarul denumit generic „frauda bancară”, pe segmentul eliberării a peste 5 milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015, în cadrul administrării speciale a Unibank.

În acest scop, marți au avut loc percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al unui angajat al Băncii Naționale a Moldovei, care în 2015 a fost numit administrator special al Unibank. Potrivit surselor NM, este vorba despre Ruslan Grate, fostul șef al Direcției control bancar și monitorizare a activității de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului din cadrul Departamentului supraveghere bancară și audit al Băncii Naționale a Moldovei. Acesta lucrează și în prezent în cadrul BNM.

Urmare a perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, suporturi electronice și înscrisuri. Figurantul a fost reținut pentru un termen de 72 de ore, în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu în interesul unui grup criminal, iar acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare, cu implicarea acestuia.

Potrivit legii, infracțiunea de care figurantul este bănuit se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: