cna.md/foto simbol

Un bărbat din Cahul, reținut de CNA. Ar fi participat la fraudarea unei companii din România

Un bărbat din Cahul a fost reţinut, în dimineaţa de 24 martie, de ofiţerii CNA într-o cauză de spălare de bani, transmisă procurorilor moldoveni de autorităţile competente din România. Suspectul a fost identificat de Direcția română de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism ca participant la o reţea de spălare de bani, care a cauzat daune considerabile unei importante companii din România.

Potrivit CNA, compania română a reclamat faptul că, din sistemul său informatic ar fi fost efectuate 16 tranzacții Money Gram, în valoare de 42 400 de euro, ce apar a fi încasate, dar despre care se crede că au fost introduse în mod fraudulos. 

În cadrul cercetării s-a stabilit că la punctul de lucru al unui mall din Iaşi, dar și la unul din Timișoara, a fost trimis un email, prin intermediul unui server din Irlanda, ce conținea atașat un fișier dubios. Trei zile mai târziu, reprezentanții companiei au sesizat faptul că tranzacţiile au fost efectuate prin intermediul operatorului Money Gram, care apar ca expediate de la punctele de lucru ale mall-urilor menţionate, tranzacții care nu se regăsesc în raportul primit de la Money Gram, iar sumele de bani au fost ridicate de la agenţi Money Gram, de pe raza județelor Galaţi şi Brăila.

Din analiza efectuată asupra fișierului s-a stabilit că era unul de tip troian, din familia darkcomet, care are capacitatea de a se conecta la anumite domenii pentru a descărca fișierele pe care le utilizează, cu un anumit scop prestabilit sau pentru a infecta sistemul.

În urma verificărilor s-a stabilit că persoanele ce figurează ca expeditori ai transferurilor, precum și datele de identificare ale acestora (CNP și data nașterii) nu au corespondent în bazele de date ale poliției române privind evidența persoanelor. Totodată, referindu-se la destinatarii transferurilor, s-a constatat că unul din aceştia ar avea domiciliul în Cahul.

Astăzi, ofiţerii DGT Sud au efectuat percheziţii în municipiul Cahul, acasă la suspect şi în două automobile care îi aparţin, de unde au ridicat tehnică de calcul şi mai multe telefoane.

Acesta a fost reţinut pentru 72 de ore, fiindu-i incriminate fapte de spălare de bani, în conformitate cu articolul 243 cod penal. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 ani de puşcărie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: