Andrei Mardari / NewsMaker

Un bărbat din Chișinău a rămas fără apartament. În schema infracțională ar fi implicat un executor judecătoresc 

Un executor judecătoresc din Chișinău și doi complici ai săi au fost trimiși pe banca acuzaților pentru deposedarea ilegală de apartament a unui bărbat. Pe 16 iunie, Procuratura Anticorupție anunță că cele trei persoane sunt acuzate de săvârșirea infracțiunii de abuz de putere. 

S-a constatat că executorul judecătoresc, activând în circumscripția mun. Chișinău, în aprilie 2018 a primit documentul executoriu prin care s-a dispus încasarea solidară de la doi debitori a datoriei în sumă de 43 495 lei, contractată de la o organizație de micro finanțare.

În continuare, executorul judecătoresc stabilind în cursul măsurilor de executare silită, precum că unul dintre cei doi debitori este proprietarul unic al unui apartament cu două odăi, amplasat în mun. Chișinău, a elaborat un plan infracțional. Acesta consta în organizarea unei licitații trucate în scopul deposedării arbitrare a debitorului de dreptul de proprietate asupra bunului imobil în cauză și dobândirea acestuia la un preț esențial diminuat celui de piață.

În acest scop i-a atras în schema infracțională și pe cei doi complici ai săi, unul dintre care era fratele fostei sale soții, iar cel de-al doilea era în calitate de persoană interpusă.

Prin urmare, deși cei doi debitori au achitat în diferite tranșe o mare parte din datoria acumulată, executorul judecătoresc, contrar prevederilor legale a aplicat sechestrul asupra apartamentului.

După aceasta, el ar fi purces la realizarea efectivă a planului său de deposedare arbitrară a debitorului de dreptul de proprietate asupra bunului imobil în cauză și dobândirea acestuia la un preț esențial diminuat celui de piață de către fratele fostei sale soții.

În rezultatul desfășurării licitației trucate bunul imobil a fost adjudecat, conform planului infracțional dinainte stabilit, de către fratele fostei soții a executorului judecătoresc, la prețul de 119 119 lei. Acesta fiind un preț subevaluat esențial de cel puțin trei ori, din valoarea de piață stabilită în anul 2019, care constituia suma de 416 136,82 lei.

În cele din urmă, în scopul tăinuirii urmelor acțiunilor sale ilegale, dar și pentru a crea un impediment pentru debitor în cazul revendicării și apărării în instanța de judecată a dreptului de proprietate asupra bunului, executorul judecătoresc l-a convins pe un alt complice al său să accepte cumpărarea fictivă a bunului, al cărui beneficiar real rămânea în continuare fratele fostei sale soții.

În așa mod, partea vătămată a fost deposedată ilegal de dreptul de proprietate asupra apartamentului.

La demersul procurorilor, cu autorizarea judecătorului de instrucție, în scopul reparării prejudiciului material cauzat prin infracțiune a fost pus sub sechestru ½ cotă parte din proprietatea în devălmășie asupra apartamentului în litigiu, al cărui valoare de piață, conform evaluării din februarie 2020, constituie 393 800 lei (cota-parte de ½ constituind 196 900 lei).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: