New York Times

Un bărbat din SUA, eliberat din închisoare după ce și-a așteptat execuția timp de 26 de ani

Un american a fost achitat după ce, acum 26 de ani, a fost condamnat la moarte pentru omorul unei femei de 84 de ani. Eddie Lee Howard, care are acum 67 de ani, susține că va face tot ce-i stă în putință pentru a se întoarce la viața normală, scrie CNN.

Curtea Supremă de Justiție a statului Missisippi a anulat decizia de condamnare la moarte a americanului de culoare, care și-a așteptat execuția timp de 26 de ani.

Bărbatul a fost acuzat de moartea Georgiei Kemp, care a fost găsită moartă în locuința sa. Expertiza medico-legală a demonstrat că femeia, care avea 84 de ani, a murit după ce a fost înjunghiată de două ori. De asemenea, aceasta prezenta semne de viol. Procurorii l-au învinuit pe Eddie Lee Howard de crimă după ce pe corpul victimei au fost găsite urme de mușcături, care ar fi coincis cu amprenta dentară a învinuitului. Pe de altă parte, apărătorii acestuia susțineau că probele sunt circumstanțiale.

„Întrucât pielea umană este elastică, urmele de dinți pot fi deformate ușor. Dacă nu aveți dovezi ADN, nu veți putea identifica persoana care a lăsat urmele”, a precizat un expert pentru postul de televiziune CNN.

Abia anul trecut, judecătorii au început procesul de reexaminare a dosarului, la solicitarea părții apărării. Săptămâna trecută, magistrații au aprobat cererea procurorilor privind închiderea dosarului.

Potrivit jurnaliștilor americani, urmele de ADN găsite la locul crimei nu aparțineau lui Eddie Lee Howard.

Avocații lui Howard susțin că cele întâmplate nu sunt doar o dovadă a lacunelor din sistemul judiciar american, dar și o atitudine subiectivă și discriminatorie față de persoanele de culoare.

La rândul său, bărbatul achitat susține că va face tot posibilul pentru a reveni la viața normală și că se bucură că va savura din plin ceea ce i-a lipsit timp de 20 de ani: lenjerie de pat proaspăt spălată, băi fierbinți și munca de bucătar de restaurant.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: