Un dejun la cafenea, vizită la farmacie și facturile. „O lună cu minimul”. Experiment NM
Full Article 5 minutes read

Un dejun la cafenea, vizită la farmacie și facturile. „O lună cu minimul”. Experiment NM

După o săptămână de experiment, conform condițiilor căruia subsemnatul Nicolai Paholinițchi, reporter NM, trebuie să trăiesc timp de o lună doar din minimul de existență (2565,8 lei), toate temerile și grijile mele s-au potolit. Mi-am permis să iau dejunul la o cafenea, am mers la farmacie, așa cum mi-au sugerat internauții pe rețelele sociale și am plătit o parte din facturi pentru serviciile locativ-comunale. Dar despre toate – pe rând.

Temerile

9 octombrie, a noua zi a experimentului. În această perioadă, organismul și creierul meu au reușit să se adapteze și să se obișnuiască cu schimbările. Minimul nu mă mai sperie și eu pur și simplu continuu să trăiesc în limita posibilităților financiare care sunt.

Ce-i drept, atunci când aceste posibilități sunt mai multe, trăiești mai bine, desigur. De exemplu, ieri a fost o ploaie puternică și aș fi putut ajunge de la serviciu până acasă cu taxiul, fără să-mi fac griji că-mi voi uda picioarele. Dar în condițiile minimului, maximumul nostru este pelerina de peliculă și troleibuzul.

Dejunul la cafenea

În blogul precedent, am spus, cât de mult îmi doream o cafea la pachet. Iar aici, în magazinul de lângă casă, s-a deschis o terasă. A fost promoție – pentru o băutură fierbinte primești cadou o gogoașă. Și asta, în timp ce aici, un ceai, de exemplu, costă 10 lei, iar o gogoașă – 18 lei. Am ales un ceai din caramelă și vanilie și o gogoașă de ciocolată.

Un dejun la cafenea, vizită la farmacie și facturile. „O lună cu minimul”. Experiment NM

Nicolai Paholinițchi

Un dejun la cafenea, vizită la farmacie și facturile. „O lună cu minimul”. Experiment NM

Nicolai Paholinițchi

Chiar și trăind cu minimul, trebuie să-ți permiți măcar unele cheltuieli modeste pentru plăceri și organizarea timpului liber.

Farmacia

Când NM a anunțat despre experiment, mulți au scris în comentariile de pe rețelele sociale că, vezi tu, mai încearcă să cumperi și medicamente. Inițial, mi s-a părut o idee proastă: de ce să mai cumpăr ceva de la farmacie dacă nu am nevoie de medicamente.

Dar, pe de altă parte, eu cumpăr adesea din farmacii ceaiuri din plante, pe care îmi place să le beau seara. În plus, conform calculelor autorităților, minimul de existența include și un set minim de medicamente.

Am decis să cumpăr de la farmacie vitamina C și un pachet de ceai din plante. În ce privește ceaiul, totul e simplu – l-am luat pe cel mai ieftin, de 34 de lei. Dar iată cu vitamina C a fost mai dificil. Farmacistul m-a convins că în acidul ascorbic doza de vitamina C este foarte mică, de aceea am luat vitamina C cu doza de 500 mg. Ce-i drept, cutia de 31 de lei mi s-a părut costisitoare și am luat doar o folie cu aproximativ 10 lei. Acestea îmi vor ajunge pentru 10 zile.

Un dejun la cafenea, vizită la farmacie și facturile. „O lună cu minimul”. Experiment NM

Nicolai Paholinițchi

Un dejun la cafenea, vizită la farmacie și facturile. „O lună cu minimul”. Experiment NM

Nicolai Paholinițchi

Serviciile locativ-comunale

Așa cum am mai scris, așa s-a stabilit în familia mea că mie îmi este mai comod să plătesc cu cardul meu pentru energia electrică, apă, gaze, deservirea blocului și evacuarea gunoiului. Iar soția mea Tania plătește pentru internet și interfon. Pentru mine, „serviciile locativ-comunale” sunt mai costisitoare, dar, așa cum am mai scris, am decis că nu încălcăm această tradiție. Voi „recupera” acești bani din contul mărunțișurilor casnice de utilizare comună, pe care le cumpără Tania și care ar fi aiurea să le împărțim: burete pentru spălatul vaselor, pungi de gunoi, detergenți ș.a.

Pentru a nu tăia brusc din buget, am decis să plătesc facturile în rate. Economisind niște bani în ajun, am plătit factura pentru energia electrică – 114,74 de lei. Pentru mulți, această sumă ar putea părea foarte mică. Explicația este simplă: avem o locuință mică, în luna septembrie ziua însorită este încă lungă. Dar ce-i mai important – nu avem boiler, cazanul încălzește apa. În apartamentul pe care îl închiriam înainte, factura pentru energia electrică era foarte rar mai mică de 300 de lei, cel mai adesea – 400-500 de lei.

Acum a rămas să plătesc pentru apă și deservirea blocului – de obicei, aceasta înseamnă aproape 230 de lei și pentru gaze – ar trebui să fie vreo 120 de lei.

Mâncarea

În meniu nu s-a schimbat nimic deosebit – consum în continuare multe crupe, pâine și paste, puține produse lactate și ouă, și mai puține produse din carne și pește.

Dar am început să descopăr pentru mine „bucate” gustoase, ieftine, pe care nu le mâncam anterior pentru că sunt dăunătoare. De exemplu, cartofi prăjiți, de care, în ultimii cinci ani, am mâncat cel mult de cinci ori, sau pâine albă, proaspătă cu lapte rece. Dar uite că acum, în timpul experimentului, pot să-mi permit așa ceva.

Bilanțul

Spre sfârșitul celei de-a noua zi a experimentului, mi-au rămas 1757,82 lei (din 2565,8 lei). Timp de nouă zile, am cheltuit 807,98 de lei. Calculatorul meu arată că până la sfârșitul experimentului, pot cheltui câte 78 de lei pe zi.

Planurile

În ultimul timp, s-a răcit considerabil, de aceea luna aceasta va trebui să cumpăr îmbrăcăminte de sezon. În plus, atunci când noi planificam acest experiment, intenționam să merg în România, dar situația provocată de coronavirus a compromis aceste planuri. De aceea în timpul apropiat, voi descoperi Moldova – anotimpul încă ne permite.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: