Un deputat din Găgăuzia ajunge în fața judecătorilor: ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 11 milioane lei
Full Article 3 minutes read

Un deputat din Găgăuzia ajunge în fața judecătorilor: ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 11 milioane lei

Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 10 august, că un deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a fost deferit justiției pentru escrocherie, delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari și insolvabilitatea intenționată. 

Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a unui bărbat de săvârșirea infracțiunii de escrocherie, delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari și insolvabilitatea intenționată soldată cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane lei (art. 190 alin.(5), art. 191 alin.(5), art.252 alin.(2) din Cod penal).

Procurorii au spus că urmărirea penală a fost pornită în ianuarie 2014, de către Inspectoratul de Poliție Comrat în baza plângerii administratorului unei Societăți cu Răspundere Limitată.

În rezultatul efectuării urmăririi penale s-a stabilit că învinuitul împreună cu soția acestuia, în anul 2011 au indus un SRL în proces de insolvabilitate. Anterior, în 2010, urmărind scopul dobândirii ilicite bunurilor altei persoane, învinuitul a determinat un cetățean străin să preia 49,9% din acel SRL. Ulterior, la scurt timp după înțelegere, învinuitul transmite activele acelui SRL către SRL-ul a cărui acționar este însăși el, astfel diminuând semnificativ valoarea cotei părți transmise cetățeanului străin, care la rândul său, află abia în anul 2013 că SRL-ul în care deține 49,9% se află în proces de insolvabilitate”, au menționat procurorii.

În perioada 2015-2022 învinuitul, în calitate de reprezentant al companiei a cărui acționar este, încheie cu SRL-ul în proces de insolvabilitate contracte de locațiune și concomitent contracte de depozit și pază pentru asigurarea integrității bunurilor acestuia, însă contrar scopului de pază și protecție utilizează toată masa debitoare în scop de producere.

În aceeași perioada, acesta, primind spre păstrare bunuri asupra cărora a fost aplicat sechestru, a admis includerea acestora în lista de inventariere (masa debitoare) în cadrul procesului de insolvabilitate, utilizându-le în beneficiul economic al SRL-ului pe care îl deține. În urma acțiunilor sale cauzând un prejudiciu de aproximativ 11 milioane lei”, au adăugat procurorii.

Se menționează că atât învinuitul cât și soția acestuia nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Comrat, sediul Central.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani, cu privare de dreptul de a ocupa funcții sau exercita o activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art.190 alin.(5) din CP), închisoare de la 8 la 15 ani (în cazul art.191 alin.(5) din CP), închisoare de până la 3 ani sau amendă de la 67 500 la 92 500 lei (în cazul art.251 din CP) și închisoare până la 3 ani sau amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 lei (în cazul art.252 alin.(2) din CP).

Procurorii au menționat că în scopul garantării recuperării prejudiciului, achitării amenzii și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra 100% cota parte a SRL-ului a cărui acționar este învinuitul, în valoare de peste 8 milioane lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: