Un deputat din legislativul găgăuz nu este lăsat să se înregistreze în cursa electorală
Full Article 3 minutes read

Un deputat din legislativul găgăuz nu este lăsat să se înregistreze în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a refuzat înscrierea deputatului Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Cimpoieș în cursa pentru alegerile bașcanului. Instituția și-a motivat decizia prin prezența încălcărilor la completarea foilor semnate.

CEC a sugerat înregistrarea unui nou grup de inițiativă și re-colectarea pachetului de documente necesar.

Rise Moldova scrie că Serghei Cimpoeș este cunoscut în Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia nu doar pentru activitatea politică, dar și pentru cea de antreprenor. În 1996, a devenit director comercial al „Basarabia-Agroexport”, o companie cu activități în domeniul procesării fructelor, iar patru ani mai târziu ajunge director al întreprinderii, funcție pe care o ocupă până în prezent.

A fost ales de trei ori în componența Adunării Populare a UTA Găgăuzia (legislativul autonomiei) – în 2003, 2012 și 2016 -, de fiecare dată candidând independent din partea satul natal, Tomai.

În 2014 s-a implicat în pregătirea și desfășurarea pe teritoriul UTA Găgăuzia a unui referendum consultativ privind aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică. Potrivit rezultatelor referendumului, peste 98 la sută dintre locuitorii autonomiei s-au pronunțat în favoarea vectorului estic al regiunii. Însă autoritățile de la Chișinău au declarat referendumul ilegal, iar Procuratura Generală a intentat un dosar penal pentru samavolnicie.

La alegerile pentru funcția de bașcan din 2015, Cimpoeș și-a anunțat intenția de a-și înainta candidatura, dar ulterior a renunțat, declarându-și susținerea pentru fostul bașcan, Dmitrii Croitor.

În anul 2016, procurorul UTA Găgăuzia a solicitat Adunării Populare să-i ridice lui Cimpoeș imunitatea parlamentară, în legătură cu câteva dosarele penale intentate pe numele său. În cadrul unuia dintre aceste dosare, politicianul era acuzat de faptul că ar fi provocat intenționat insolvabilitatea companiei Vegfrutis SRL. Însă colegii deputați nu au dat curs cererii procurorului și au votat împotrivă.

Într-o discuție cu RISE Moldova, Cimpoeș a relatat că lui i-au fost intentate două dosare penale încă în 2014 și că niciunul nu a ajuns în instanță. Mai mult, acesta susține că nici măcar nu știe care procuratură gestionează dosarele respective și apariția cărora le explică prin activitatea politică pe care o desfășoară, dar și prin intenția concurenților de a-i prelua afacerile.

În anul 2019, Cimpoeș a participat independent la alegerile pentru funcția de bașcan, dar a acumulat doar 7,1% din sufragii.

***

Amintim că alegerea bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 30 aprilie. Actuala bașcană, Irina Vlah, a ocupat această funcție două mandate la rând și, în consecință, nu va putea candida.

Recent, deputații din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei au coborât pragul electoral pentru alegerea bașcanului. Legislația actuală obligă ca cel puțin jumătate din alegători să participe la vot. Acum alegerile vor fi considerate valabile dacă în primul tur al scrutinului vor vota o treime din cetățeni.

Deocamdată, Comisia Electorală din Găgăuzia a înregistrat doi candidați pentru funcția de bașcan: Grigorie Uzun și Nicolai Dudoglo. De asemenea, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Cernev, precum și foștii bașcani Mihail Formuzal și Dmitri Croitor și-au declarat intenția de a candida la funcția de guvernator al Găgăuziei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: